logo ebreguia

Oferta turística

Descobrir les comarques de l'Ebre (Terres de l'Ebre, Priorat i Matarranya) és deixant-se portar per les emocions que la naturalesa ens farà sentir arreu. El vent de dalt, els corrents del curs de l’Ebre, la llum esplendorosa del sol i els abundants fruits de la terra i el mar són un regal inimitable.

El relleu accidentat que ens ofereix l’interior contrasta amb les altures més suaus i àmplies planures que trobem al litoral: això fa que a les Terres de l’Ebre trobem una diversitat de paisatges que ens ofereixen una amplia gamma de possibilitats per descobrir i on practicar les nostres activitats preferides de mar, riu o muntanya.

MAR

Un dels espectacles naturals més sorprenents de les Terres de l’Ebre es produeix quan el riu arriba al Delta.

L’enfrontament entre les aigües de la Mediterrània i les de l’Ebre és un esdeveniment quotidià però d’una bellesa màgica. El resultat són unes platges i unes llacunes amb una personalitat única que el temps ha anat canviant.

Amb 150 quilòmetres de recorregut litoral, des de l’Ametlla de Mar, al nord, fins a les Cases d’Alcanar, al sud, ens trobem cales amb espectaculars penya-segats, platges inacabables de sorra, autèntics deserts de dunes...

RIU

Observar el paisatge riberenc de l'Ebre és com fer un viatge al passat: castells que ens saluden amb aires templers, torres àrabs que semblen seguir guaitant el comerç fluvial, camps de fruiters que exhibeixen ufanosos colors i olors mil.lenàries, muntanyes que amaguen tresors, pobles a banda i banda de riu que viuen amb pau i tranquil.litat i reben amb els braços oberts els seus visitants.

Riu amunt o riu avall, tant se val en quina direcció avancem; a tot arreu trobarem un punt per descansar i des d’on navegar per unes aigües, ara tranquil.les, ara agitades, que et sorprendran quan les descobreixis!

MUNTANYA

És la tercera dimensió de les Terres de l’Ebre que ens obre les portes cap als espais d’interior, on l’home es troba aferrat a la terra, d’on brolla l’oli i el vi. Uns espais que ens permetran acaronar l’hospitalitat dels seus habitants mentre recorrem carrers estrets i camins que condueixen a ermites i senders que travessen les muntanyes.

Són mars... d’oliveres, vinyes i fruiters, de vegades tallades per la majestuositat de les serralades; els Ports, al voltant dels qual s’han assentat pobles com Beseit, Arnes, Horta de Sant Joan, Mas de Barberans, Alfara, Paüls... o el Montsant amb pobles com Cornudella, la Morera, Siurana i Ulldemolins.

GASTRONOMIA

El millor de la muntanya, el riu i el mar cuinat per la tradició d’una gent que ha viscut del que els donava la terra durant segles. I que ara ens ofereixen, coneixedors que els visitants sabran apreciar-ho i gaudir-ho.

L’arrós a banda és probablement el plat més típic i sol.licitat pels visitants de la costa, però també podem assaborir delícies úniques com peix i marisc de la costa, anguiles i ànec del Delta, baldanes, carxofes i taronges de l’horta, pastissets i casquetes de l’interior, tot acompanyat pel vi de la terra.

CULTURA

El riu Ebre ha estat sempre un element clau per a totes les civilitzacions que han arrelat a la península Ibérica. Ho va ser per als ibers, per als romans i, posteriorment, per als àrabs.

Del pas d’aquestes civilitzacions ha quedat un important llegat cultural i també la personalitat singular que caracteritza la gent de l’Ebre. La parla dels seus habitants, els costums, les festes, les tradicions són alguns dels trets essencials que defineixen la cultura i la forma de viure. Sens dubte, has de venir per entredre-ho.

NATURA

Els Parcs Naturals del Delta de l’Ebre, els Ports i el Montsant són una oportunitat única per descobrir espècies autòctones i migratòries de la zona en un entorn únic. La conservació d’aquests espais, que podeu visitar, permet conèixer i admirar la vegetació i fauna d’aquestes terres.

Flamencs, gavines corses, cames llargues, bernats pescaires, martinets, són alguns dels exemplars d’ocells que podem trobar al Delta, entre d’altres tres-cents espècies. Els ocells rapinyaires, com voltons i àguiles, sobrevolen, en canvi, els cims dels Ports, regne indiscutible de la cabra salvatge.

RUTES EN COTXE

Si històricament aquestes comarques han estat un lloc de pas i confluència de cultures diferents, en l’actualitat podem dir que aquesta tradició segueix ben viva, ja que les Terres de l’Ebre juguen el paper natural de pont amb les terres veïnes del País Valencià i l’Aragó; per tant, la visita a aquestes comunitats és imprescindible.

Per posar només dos exemples, citarem el poble emmurallat de Morella, al Maestrat (Castellò), i Vall-de-roures, al Matarranya (Terol), conjunt monumental de visita obligada.

SENDERISME

La diversitat geogràfica de les comarques de l’Ebre permet gaudir de tot tipus d’excursions pujant i baixant muntanyes, entre el sol i l’ombra dels túnels de la via verda, entre aigua dolça del riu i aigua salada de les llacunes i del mar, entre els arrossars del delta, entre monuments...

Podeu escollir entre senders de Gran Recorregut (GR) i Petit Recorregut (PR) per la vall de Cardó, tot el Priorat, les serres de Tivissa, els Ports, Cavalls-Pàndols...

Com podem comprovar, qualsevol opció és bona per deixar la vostra petjada.

ESPORTS D'AVENTURA

A les Terres de l’Ebre hi ha mil i una opcions per gaudir de tot tipus d’esports a l’aire lliure: windsurf, vela, piragüisme, pesca, submarinisme, ciclisme, hípica, mountain bike, escalada, senderisme, descens de barrancs... Hi ha res millor que descobrir nous indrets mentre practiques el teu esport favorit?

A més, les comarques de l’Ebre disposen de totes les infraestructures i els serveis necessaris per poder organitzar esports en grup i oferir el material esportiu més innovador.

Textos trets de la Guia Professional de les Terres de l'Ebre, Catalunya Sud (publicació de l'IDCE).