logo ebreguia

Ponts i Pasos de Barca sobre l'Ebre

El riu Ebre és el riu amb més fluctuacions de cabal de tot l’Estat, per això i per les temudes avingudes i riuades, ni els mateixos romans en van fer de ponts, per la qual cosa era comú trobar a gairebé tots els pobles pasos de barca com el de Miravet o Flix. No obstant avuí dia en són 16 els ponts que creuen l’Ebre. Alguns com el de Riba-roja d’Ebre no conecten amb cap carretera i només són d’utilitat per als pagesos que, a canvi, van deixar perdre el pas de barca...

Foto El Pas de Barca de Miravet***
Aquest transbordador fluvial original, de fusta i sense motor, és l’únic de la seva tipologia que encara funciona en tot l’Ebre i en tota Europa. Està format per dos llaguts units per una plataforma de fusta que permet carregar vehicles i persones de pas fins a 5 tones. Es mou aprofitant el corrent de l’aigua amb dos timons i la destresa del barquer que dedica el seu temps, durant tot l’any (faci fred o calor, pluja o vent), a garantir el seu bon estat i funcionament i protegir-la de les riuades. Els dies de vent fort contracorrent no funciona (bandera roja) al contrarestar-se les forces motrius naturals. S'ha de pagar una taxa per creuar.
Horari: de 9-13 i de 15-19 hores.
* A l'agost no tanca al migdia.
Telèfon: 977 407 134

Foto
El Pas de Barca de Flix**
Juntament amb el de Miravet és l’últim de la mateixa tipologia amb dos llaguts i plataforma totalment restaurat, tot i funcionar amb corrent elèctric. Està situat a la zona del Meandre de Flix, en un entorn natural i paisatgístic de gran bellesa. El servei és gratuït.

Foto L’Assut de Xerta***
Dels assuts originals contruïts pels àrabs al riu Ebre només queda el de Miravet (original i amb restes d’un molí medieval, encara per restaurar) i el de Xerta-Tivenys. D’aquest últim és desconeix quan es va començar però sí que Mussa Alamí l’acabà l’any 1411. No obstant l’obra actual és el resultat d’ampliacions fetes als segles XIX-XX per construir els canals de reg del Delta de l’Ebre (1857 i 1911). Les últimes obres de la central hidroelèctrica i la nova resclosa per la navegació fluvial han tranformat aquest magnífic paratge tan emblemàtic a l’Ebre.

Foto La Drassana fluvial de Miravet***
Última construcció original en tot l’Ebre on es calafatejaven els llaguts. Coneguda com “Lo Molí Salat” perque aquí es descarregava la sal que després s’enduia cap a la comarca del Matarranya. Formava part de l’antic port de desembarcament de blat, procedent de l’Aragó, i galena de Bellmunt del Priorat per treure el sulfur de plom al molí de la població (base del vernís terrissaire). Per la seva tipologia i fàbrica es dubta si l’obra és original àrab o templera, doncs ambdos feien servir la tècnica del formigó romà i l’aparell carreurat així com la volta de mig punt apuntada o en diafragma (pròpia de les construccions àrabs).

Foto El Pont penjant d’Amposta
Interesant obra d’enginyeria de començaments del segle XX de Eugenio Ribera, enginyer innovador en el camp del formigó armat i les estructures metàl.liques. El pont està muntat sobre dues pilastres de 24 m d’alçària i una volada de 134 m, sostinguda per cables d’acer. Aquest pont va ser, fins fa poc, el de més llum de tot l’Estat. Altres d’admirables són el Pont del Mil.lenari (a pesar de que aquest territori no s’anexà a la Catalunya Vella fins 250 anys després...) i el de Riba-roja d’Ebre (que no porta en lloc...).

Foto El Pont romànic de Cabacés***
Es tracta de l’únic pont autenticament romànic de tot el territori. S’eleva sobre el riu Montsant amb tres ulls formats per arcs de mig punt, construït amb bons carreus de pedra perfectament tallats que conserven nombroses marques de picapedrer que es corresponen amb les del castell de Miravet. Està emplaçat a 4 km del poble per la T-702 en dirercció a la Bisbal de Falset.

ebreguia.com

Foto

Foto
fotos