logo ebreguia

Edificis singulars d'interès

Foto Mesquita, Seu de l’Aljama de Miravet***
Obra singular i única a tot Catalunya on es reunía el Consell de l’Aljama morisca o tribunal del poble per gestionar les seves competències administratives i judicials. Forma part del conjunt de l’Església Vella, construït al segle XVI durant el procés de conversió i expulsió dels moriscos en sustitució de l’antiga mesquita. Es tracta d’un espai obert amb una gran arcada frontal de maós d’etil mudèjar en diafragma i parets buides, la del fons orientada a la Meca. Estaba format per l'al-caid o alcalde, el uazír o visir, gobernador civil, el cadi o jutge, l'alfaquí, encarregat d'interpretar la llei alcorànica i un grup d'ancians escollits pel poble. Fou el precedent dels nostres ajuntaments. Aquest espai també servia de medersa o escola on l'alfaquí instruia als jovens en el coneixement de l'alcorà així com espai d’oració provisional fins la seva conversió definitiva (25 anys previs a l’expulsió).
Tel.: 656 266 398

Foto
Palau del Castellà - Presó de Gandesa**
També conegut com “la presó”, és d’origen medieval, segurament templer, doncs la seva ubicació coincideix amb la del castell-convent que els frares de l’Orde construïren a finals del segle XII, avui totalment desaparegut.
Al segle XIV esdevé Palau del Castellà (d’Amposta), d’aquí el nom. S’accedeix pel pis superior a una gran sala que va perdre la coberta original, en canvi, al pis inferior es conserva en molt bon estat una altra gran sala amb volta d’ojiva apuntada amb arcs torals i dues cel.les de la presó medieval amb les portes originals. Al llarg de la història va continuar fent-se servir com a presó, fins i tot després de la Guerra Civil per als desafectes al règim. 977 420 910

Foto Les càrcers del Matarranya
De forma especial es conserven les càrcers en aquesta comarca als baixos dels ajuntaments on es situava la llotja, l’escribania i els arxius. Són espais reduïts, foscos i humits ben construïts amb carreus i murs sòlids. Les portes conserven les seves ferramentes i tanques, sovint força originals, i les finestres sempre amb bones reixes, petites... A l’interior es divideixen en calabosos que conserven les comunes, cadenes, argolles, ceps i grillóns. Encara es respira una atmòsfera carregada d’emocions i crueltat expresada en les parets atapeïdes de grafitis on destaquen les armes blanques i les pistoles.
En podem visitar les de la Fresneda, Massalió, Pena-roja de Tastavins, Torre del Compte i també la de la Palma d’Ebre, a la Ribera d’Ebre.

Foto Mercat municipal de Tortosa
Obra d’execució atrevida i brillant de Joan Torras i Guardiola, conegut com l’Eiffel català, construït de 1884 a 1887. Les elegants façanes exteriors destaquen per la seva armonia de colors i proporcions. L’interior impressiona per l’estructura que suporta la coberta formada per 14 encavallades de ferro laminat i perfil parabòlic amb una llum de 27 m que aconsegueixen mantenir l’espai interior diàfan.

Foto Escorxador municipal de Tortosa
Aquest edifici, que forma part del modernisme tortosí, destaca per la seva decoració i joc d’arcades i finestres així com pel sistema de pilars. En la fàbrica predomina el maó vist combinat amb manises i teula vidriada, que li donen un aspecte colorista. Aquí es manifesta la influència de l’arquitectura mudèjar en l’obra de Pau Monguió.

Foto El Mausoleo de Fabara***
Monument funerari del segle II dC, declarat Bé d’Interès Cultural, és el millor conservat de tot l’Estat. Temple rectangular amb un magnífic fris decorat amb relleus de bucranis i una inscripció en lletres de bronze. La façana forma un pòrtic amb columnes dòriques i entaulament jònic. L’interior disposa d’una cel.la superior i el cinditorium subterrani amb volta de mig punt i una escala que condueix al conditorium.
Visitable demanat la clau al bar del poble.

Foto El Safareig de Tivissa
Es tracta d’una construcció excepcionalment restaurada per l’ajuntament i un dels pocs que en queden a tot el territori, i encara en us. Es tracta d’un espai obert amb dues basses rectangulars allargades i doble coberta a quatre aigües, de fusta, canyissos i teula àrab, que aprofita l’aigua de pluja.

ebreguia.com

Foto

Amés dels edificis mencionats en els apartats anteriors hi podem trobar d’altres de gran interés com són presons i càrcers (especialment les del Matarranya), mercats, molins, etc.

Foto
fotos