logo ebreguia

El patrimoni natural

Les Terres de l'Ebre, el Priorat i el Matarranya és un territori ple d'espais naturals on gaudir de la natura i l'aire lliure.

Foto El riu Ebre i la navegació fluvial
El riu és el gran protagonista de les nostres terres i les nostres vides. Modelador i vertebrador del territori, antiga via de comerç i comunicació, actualment es pot navegar pels diversos trams que van des del Delta fina Móra d'Ebre o al pantà de Riba-roja d'Ebre.

Foto El Parc Natural del Delta de l’Ebre
Els hàbitats naturals del Delta de l’Ebre passen per grans llacunes d’aigua salobre (com la Tancada) o dolçes (com l’Encanyissada), quilòmetres de platges amb dunes (el Fangar) i erms salats (erms de la Tancada, punta de la Banya), surgències d'aigua dolça (els ullals), badies somes (el Fangar o els Alfacs), boscos de ribera i illes fluvials que, conjuntament amb els ecosistemes originats per l'home, arrossars i salines, constitueixen un paisatge únic de gran riquesa natural.

Foto El Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit
Constitueix un conjunt muntanyós molt abrupte, que té continuació natural al Maestrat de Castelló i de Terol. Des de les poblacions d'Horta de Sant Joan fins a la Pobla de Benifassà i des de Beseit fins a Tortosa, els Ports són una de les àrees de muntanya mediterrània més interessants de la península pels seus relleus i paisatges agrestes i solitaris, les extenses masses forestals i la variada i rica fauna que hi habita.

Foto El Parc Natural del Montsant
Presidint el Priorat i format per altíssims cingles coronats per blocs arrodonits de conglomerats i austeres formacions rocoses amaga plantes raríssimes i tota mena de formes de vida. Caldrà cercar senderons, balmes, ermites i barrancs per observar la fauna i flora d'una muntanya allunyada i salvatge.

Foto La Reserva Natural de Sebes (Flix)
El riu Ebre, al seu pas per Flix, configura dos espais de gran interès natural, ideals per a l’estudi de la flora i la fauna i el bosc de ribera amb paratges que es mostren diferents al llarg de l’any. Per una banda, la reserva natural de fauna salvatge de Sebes i el meandre de Flix, de gairebé 5 quilòmetres, coronat pel castell carlí.

Foto La Vall de Cardó i la Font del Teix
La Serra de Cardó i el Boix amaguen una de les reserves de teixos centenaris més valuoses de tota Europa, a més de nombrosos neixements d’aigues mineralomedicinals, font de riquesa, en el seu temps, del Balneari de Cardó i anteriorment del frares carmelites que hi tenien un cenobi. L’entorn natural de Cardó conserva una rica i variada flora d’alt interés botànic, i es presta a la pràctica de l’excursionisme i la descoberta, tant de les diferents ermites com de la mateixa Font del Teix.

Foto Les Serres de Pàndols i Cavalls
Aquestes dues serralades de la prelitoral catalana foren protagonistes de les accions més cruentes de la Batalla de l’Ebre. Impregnades per la sang de milers de soldats que es calcula van patir l’impacte d’unes 8.000 tones d’aviació i 9.000 projectils d’artilleria. Al cor de Pàndols es troba la Fontcalda i al cim, la cota 705, acull el monument a la Lleva del Biberó.

Foto La Serra del Montsià
Pròxima al mar i el Delta, sorgeix enmig de les planes del Montsià i s’alça fins el 764 m. Dalt de tot es troba la Foradada, un gran pont natural de pedra que emmarca el delta de l’Ebre i ofereix unes vistes privilegiades sobre la badia dels Alfacs, la punta de la Banya, el riu Ebre i Sant Carles de la Ràpita.

Foto Les Coves de Benifallet
Les formacions calcàries de la serra de Cardó han donat lloc a fantàstiques i nombroses cavitats subterrànies que són la delicia dels amants de l’espeologia. Destaquen, però, les coves meravelles de Benifallet per la quantitat i qualitat de concrecions, especialment les excèntriques, a més de les clàssiques estalactites i estalagmites.

Foto Les Roques de Benet
A la part septentrional dels Ports, dins un marc d’alt interès paisatgístic i camí al Mas de la Franqueta, s’alçen magestuoses les Roques de Benet com a monolits gegantins verticals i arodonits, emblema d’Hosta de Sant Joan i la Terra Alta.

Foto Altres espais d’interès
Els rius Matarranya, Algars, Estrets, Ulldemó, Monsant i Siurana formen olles, barrancs i cascades al llarg del seu curs idonis per la pràctica d’excursions a peu, escalada i descens de barrancs.

Els pantans de Siurana i Ulldecona, així com el de Riba-roja d’Ebre i Flix són idonis per la pràctica d’esports aquàtics diversos i la pesca.

ebreguia.com

Foto

Lo Parot

A l’entrada d’Horta de Sant Joan, des de Bot, es pot admirar aquest arbre monumental emblemàtic. Es tracta d’un oliver bimil.lenari considerat l’arbre més vell de Catalunya i, probablement, de tota la península.

Foto

El Faig Pare

A Ulldecona, i dins els Ports, es troba una de les fagedes més meridionals de tota Europa, la fageda del Retaule, on podem admirar el Faig Pare, un dels arbres monumentals més emblemàtics.

Foto
fotos