logo ebreguia
El riu Ebre

És el gran protagonista modelador i vertebrador del territori, via de comerç i comunicació en el passat, alhora que una font inesgotable de recursos agrícoles i piscícoles.

Configura tot un complexe ecosistema fluvial amb platges de códuls, illes salvatges, meandres i marjals on podem admirar una flora i fauna autòctona on destaquen àlbers blancs, oms, salzes i tamarius entre canyars i canyissars; ànecs, bernats pescaires, corbs marins, gavines i aus rapinyaires; barbs, tenques, madrilles, carpes i anguiles entre silurs, ablets i el luci perca.


 NAVEGAR PER L'EBRE

Des de sempre l'home ha navegat per l'Ebre amb embarcacions adaptades com el llaut (o llagut), les pontones, les muletes o els pasos de barca (dels que només queda original el de Miravet).

La recuperació de la navegabilitat a l'Ebre, s'està portant a terme en 6 trams, entre la desembocadura i Riba-roja d'Ebre (128 km):

- Desembocadura-Amposta (26 km): perfectament navegable amb embarcacions d'1,5 metres de calat màxim.

- Amposta-Tortosa (17 km): navegable per a vaixells de fins a 50 m d'eslora i 1,5 m de calat, seguint les indicacions del canal navegable abalisat (50 m d'amplada). Cabal mínim de 80 m3/s.

- Tortosa-assut de Xerta (18 km): navegable amb barques de 80 cm a 1 m de calat, seguint les indicacions del canal navegable i anant en compte amb les platges de riu i dipòsits sedimentaris de barrancs i torrenteres. Cabal mínim: 100 m3/s.

- Assut-Benifallet: perfectament navegable per l'estancament d'aigua de l'assut amb embarcacions d'1,5 m de calat màxim.

- Benifallet-Móra d'Ebre (11 km): navegable amb embarcacions més lleugeres de 40 cm de calat màxim i motor retràctil extremant les precaucions per la presència de cossos de sorra mòbils submergits que disminueixen la profunditat. Cabal mínim: 100-150 m3/s. Aquest tram, a l'inversa, és idoni per la pràctica del piragüisme, donada la presència de nombroses platges, illes, meandres i canals alternatius naturals que inviten a la descoverta, les aturades i el bany, a més de travessar un dels entorns naturals i salvatges més impressionants de tot l'Ebre (Miravet i el Pas de Barrufemes).

- Móra d'Ebre-Ascó (21 km): navegable amb embarcacions més lleugeres de 40 cm de calat màxim i motor retràctil extremant les precaucions per la presència de cossos de sorra mòbils submergits que disminueixen la profunditat. Cabal mínim: 100-150 m3/s.

* El tram entre Ascó i Riba-roja d'Ebre està encara pendent d'execució, però es pot practicar el piragüisme i el lloguer d'embarcacions-apartaments al pantà de Riba-roja d'Ebre.

INFORMACIÓ (IDECE): 977 510 546 (normativa, empreses que acompleixen la LEGALITAT vigent, situació del canal navegable, temporada, serveis varis, etc).

 CREUERS PER L'EBRE

-Creuers "Benifallet": 977 462 005 / 656 266 398
Recorreguts pel tram mig del riu Ebre, a Benifallet, Miravet i entre ambdues poblacions. Sortides diaries de matí i tarda excepte dimarts i dimecres. Durada aproximada d'uns 45 min. Grups concertats fins 45 persones i mínim 30 o cost equivalent.

-Creuers Santa Susana: 977 267 672
Recorreguts diaris amb sortides regulars a l'embarcador del Restaurant Nuri (Pas de l'Illa de Buda), a la desembocadura de l'Ebre.

 PIRAGÜISME A L'EBRE

La millor manera de descobrir el riu Ebre en tota la seva plenitud és practicant el piragüisme, activitat que permet gaudir-ne des de Riba-roja d'Ebre fins el Delta, en diferents etapes (veure ruta en piragua).

El tram més recomanable és des de Garcia fins a l'assut de Xerta (tot un dia), o de Miravet a Benifallet (mig dia).

Trobareu a la secció "Esports d'Aventura" les empreses que ofereixen els seus serveis de piragüisme a l'Ebre, com Beniemocions, Rogles Aventura o Deltaventur, totes alles amb experiència i professionalitat.

ebreguia.com

Foto

Creuers per l'Ebre

Tel.: 656266398

Recorreguts pel tram mig del riu Ebre, a Benifallet, Miravet i entre ambdues poblacions. Sortides diaries de matí i tarda excepte dimarts i dimecres. Durada aproximada d'uns 45 min. Grups concertats fins 45 persones i mínim 20 o cost equivalent.
*Descompte amb tiquet coves.

Més informació sobre els creuers a l'Ebre >>


Foto

Abalisament del canal navegable de l'Ebre

- Parelles de boies laterals, seguint el sistema de l'AISM (Associació Internacional de Senyalització Marítima), amb boies rojes-babord (cilíndriques) i verdes-estribord (còniques).

- Codi de senyals verticals que anuncien els ponts, l'assut i el pas de barca de Miravet.

- Tots els pobles del projecte executat disposen de rampes i embarcadors.

Foto
fotos