logo ebreguia

pic

Per les Terres de l'Ebre

Col.lecció Azimut n.18
30 itineraris per fer en BTT, a peu o a cavall

AUTOR: Josep Insa Montava

SINOPSI: L’autor ens ofereix un recull d’itineraris per fer amb BTT, a peu o a cavall que es desenvolupen pel delta de l’Ebre, el massís del Montsià, els Ports, les serres de Pàndols i Cavalls i d’altres de menor importància de l’altiplà de la Terra Alta. Els recorreguts transcorren per les comarques del Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Baix Maestrat i el Matarranya. Els itineraris es fan per pistes de terra amb alguns trams per senderons i corriols.

En BTT pels Ports: itinerari 16
Ampliació de la Ruta 5-3 del mapa-guia*

Itinerari: Horta de Sant Joan - La Franqueta - Refugi de les Clotes - Les Foies - Refugi del Caro - El Mascar - Font del Teix - Prat d’en Rubera - Coll de la Creu - Riu Matarranya - Beseit - Coll d’en Selma - Arnes - Horta de Sant Joan

Distància: 102 km.

Desnivell: 1.750 m.

Temps: Entre 13 i 15 hores, segons nivell.

Cartografia:
-
Mapa Comarcal de Catalunya. Terra Alta. Núm. 37. Escala: 1:50.000.
-Mapa Comarcal de Catalunya. Montsià. Núm. 22. Escala: 1:50.000.

La descripció de l’itinerari no serà tan extensa com d’altres, ja que el 90% del recorregut és per pista, i en molts trams seguirem el sender del GR 7 senyalitzat vermell i blanc. A més, la direcció de la travessia és molt evident i clara.

Punt de sortida: Horta de Sant Joan (Terra Alta).

Si volem partir el recorregut en dues jornades podem dormir al refugi del Caro. Si al passar per Beseit ja en tinguéssim prou també hi trobarem lloc per menjar i dormir, així com a Arnes.

Punts d’aigua: Horta. La Franqueta. Refugi de les Clotes. Refugi del Caro. El Mascar. La font del Teix. Beseit. Arnes. Horta.

Recorregut i distància apropiada per fer-la amb la BTT.

Descripció de la ruta

km 0. Sortirem avall, cap a trobar la carretera que per la dreta va a Arnes i Vall-de-roures, i per l’esquerra cap a Prat de Comte i Tortosa. Creuarem la carretera i continuarem per la pista asfaltada, direcció la Franqueta; cal seguir-la passant pel coll de Blanco i diferents masets, tot deixant a la dreta la pista que permet aproximar-se als Estrets d’Arnes (8,700 km).

km 11,000. Som a la zona recreativa de la Franqueta (agafem aigua). Continuem per la mateixa vall tot deixant unes pedreres a l’esquerra. Ràpidament pugem molt fortament i amb revolts.

km 15,000. El terreny és més planer. Som al coll de les Saleres. De l’esquerra surt un corriol (senyalitzat amb pintura). Deixem la pista i seguim amunt pel senderó; ens cal empènyer la BTT, però aquest camí no té pèrdua. Poc abans d’arribar al refugi de les Clotes ja trobem el GR amb els senyals vermells i blancs; aquest sender el seguirem per la dreta.

km 17,000. Refugi de les Clotes (lliure). Continuarem per camí tot seguint els senyals. Prop del coll d’en Caubet trobem la pista; abans haurem hagut d’empènyer la bici.

km 22,000. Les Foies. Seguim la pista per l’esquerra, cap a Llinars, el refugi del Caro (km 34) i el Mascar (font); cal fer una petita marrada i retornar. Anirem seguint la pista principal de Fredes (senyals); la qualitat de la pista varia segons els trams, però cap problema. No cal dir que anirem pujant i baixant en alguns trams.

km 52,000. Som a la font del Teix; la tenim a sota. Continuarem amunt. Seguim sempre la pista principal.

km 62,000. Trobem una desviació important a la dreta. Som al coll de la Creu, 1.235 metres (indicador). De moment s’ha acabat la pujada. Ara ens espera un descens força llarg. Seguirem, evidentment, per la pista de la dreta que ens portarà a Beseit (si anéssim recte arribaríem a Fredes en cosa de 12 km).

km 79,000. Després del llarg descens i de creuar el riu Matarranya, emprenem la pujada fins al poble de Beseit. Per anar a cercar el camí que va a Arnes es pot agafar de dins del poble mateix, però és una mica complicat (cal preguntar pel frontó i el cementiri, i tot just abans d’aquests ens desviarem cap a l’esquerra, i després de creuar el riu caldrà seguir per la dreta). Si ens sembla, baixem tot el poble pel carrer principal, tranquil·lament, ja que Beseit té racons molt bonics, amb cases i carrers porxats. Una vegada fora del poble i a la carretera que va a Vall-de-roures, la seguim avall, i un quilòmetre més enllà hi ha un revolt a l’esquerra (damunt del riu Matarranya). Tot just passat un pont deixem la carretera i seguim per la pista de la dreta fins que trobem, per la dreta, la pista que ve del poble, just al costat del riu Ulldemó. Continuarem per l’esquerra, direcció est; sempre per la pista principal. Tot pujant, sempre tenim al costat el barranc del coll d’en Selma.

km 88,300. Coll d’en Selma, 660 metres. Continuem per l’altre vessant, ara tot baixant i seguint el barranc dels Juncars. Després de creuar el llit del riu dels Algars tornarem a pujar una estona fins al collet de la Creu. Poc després arribem a la font Nova. Ara ja baixem fins a Arnes.

km 93,500. Som a Arnes. És una bella població, amb un Ajuntament extraordinari i algun casal digne de ser visitat (si en tenim ganes). Si volem anar a Horta, gairebé sense anar per la carretera, anirem a buscar un camí ample que passa per sota del camp de futbol, i tot creuant els Clots d’en Pou —sense deixar-lo— i seguint la pista principal, passarem pel costat de la font de Rubiola (a l’esquerra). Poc després la pista va girant cap a l’esquerra per anar a parar a la carretera que per la dreta va a Horta i a Prat de Comte, i per l’esquerra a Arnes.

km 97,000. Som a la carretera i la creuem, seguint la que tenim davant nostre i que va a Lledó; la seguim uns 350 m, i al primer encreuament a la dreta (edificis) hi entrarem per ja no deixar-la, seguint sempre el camí principal. Davant, ja fa estona que veiem Horta (si encara no s’ha fet fosc). Per a més detalls del tram Arnes-Horta, consulteu els itineraris núm. 17 i 19.
km 102,000. Entrem al poble. A l’esquerra hi tenim la piscina. Més amunt, un lloc per menjar i refer-nos.

Foto

Itinerari llarguíssim però que es pot portar a terme (si estem ben preparats físicament i mentalment) en un sol dia, però és millor fer-lo en dos, i així el podrem assaborir millor.

No cal dir que es tracta de fer gairebé tota la travessia dels Ports de nord-est cap al sud-est, fins prop de Fredes i, aleshores, retornar a Horta passant per Beseit i Arnes. La bellesa dels llocs per on es passa en fan una ruta distreta i amena; mai baixa l’interès dels llocs que veurem.

FotoAmpliar mapa-ruta

Foto

Tant si volem fer-la en un dia com en dos, cal que estiguem disposats a empènyer la bici durant uns bons trams i costa amunt; cal també portar-nos els aliments corresponents, així com l’aigua. És factible si estem mitjanament preparats


* El Mapa-guia està a la venda en Lo Racó del Temple (Miravet) i recull les rutes més destacades d'ebregjuia.com amb un directori de serveis, restaurants, allotjaments selectes i els horaris dels monuments i museus.

Telf: 656 266 398

Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)