logo ebreguia

Indumentària

- Com a indumentària, si es estiu, porteu pantaló curt o banyador, samarreta m-curta i calçat que es pugui mullar. També porteu tovallola i roba de recanvi (que deixareu a la furgoneta, per després a Benifallet). Si és hivern, porteu també impermeable.

- S’aconsella portar protecció per al sol (crema protectora), una gorra o barret, i segons el dia, repel·lent de mosquits.

- També es aconsellable portar aigua o alguna beguda i alguna cosa per menjar. Solem fer una aturada per fer un petit descans i estirar les cames.

- Però sobre tot, no oblideu l’esperit aventurer i l’entusiasme pel patrimoni i la natura, imprescindible per deixar-se emportar per les “beniemocions” que us esperen i que, de ben segur, no us deixaran indiferents !

GR-99 Camí de l'Ebre
Ruta 6 del mapa-guia*

Recorregut: Miravet-Benifallet pel Pas de Barrufemes

Temps: 3 hores, sense comptar les parades.

Quilòmetres: 12,5 km.

Dificultat: baixa, només cal portar el vestuari més adient i l’equipament normal (aigua, etc).

Descripció de la ruta

Aquesta ruta ens la proposa fer Beniemocions, empresa dedicada de ple a les activitats de natura i aventura a les Terres de l'Ebre.

Iniciem el nostre itinerari a la plaça de l'Arenal de Miravet, preparat amb barret, crema solar i, el que vulgui, amb guiata (si no en teniu les podeu adquirir a l'agrobotiga de l'Aureli Monge, "Lo Racó del Temple").

Començarem enfilant-nos pels carrerons del Cap de la Vila, amb els seus encants, racons insignes com la seu de l'aljama morisca o l'església vella, i els seus miradors com el de la Sanaqueta. Sortirem del poble pel carrer Ferreries tot baixant per la Costa de Riago a trobar la voreta del riu.

De seguida ens atraparà la visió del magnífic penya-segat vermellós damunt del qual s'aixeca imponent el castell dels templers, així com les vistes del Mas de Reparo a l'altre costat del riu i el frondós bosc de Ribera.

Farem un punt d'aturada per treure els llargavistes i practicar el birdwatching, o sigui observar amb deteniment alguna de les múltiples espècies d'aus que nidifiquen al meandre del Tamarigar (zona PEIN), que s'estén davant mateix del poble vell. (Per als anglesos aquest és un dels seus punts preferits a les Terres de l'Ebre).

Ara si, marxem un tant embabucats de tanta bellesa condensada en tan poc tros i seguim el camí de l'Ebre que domina la visió de tot el riu encaminat com nosaltres cap a Barrufemes.

Passarem pel garrofer de l’Onso, a la vora del camí, curiós arbre autòcton amb una curiosa historia "lligada a ell" i per baix de la Cova Alta tot creuant lo Barranc del Negrer, que serví de refugi momentani a les tropes de Negrín durant un dels nombrosos bombardeigos aeris de la Batalla de l'Ebre.

A les nostres mans s’obren els camps de conreu de cítrics i fruita dolça, alguns abandonats pel pagès, altres tan ben mantinguts que semblen jardins.

Massa lluny passarem del molí mil·lenari que hi ha al riu per poder observar la seva gastada bellesa. Un tresor que només serà mereixedor per a tots aquells que baixen en piragüa.

A l’altra part ens queda lo Mas de Pegna, que fou embaixada de Bolivia durant la Batalla de l'Ebre, d'estil colonial, envoltat de conreus de vinya i ametllers.
Li segueix el Barranc de Masdeus, que baixa de Rasquera fins el riu. Antigament sortien una bones platges que els rasquerans aprofitaven per refrescar-se a l'estiu, per això diuen que Rasquera té platja (tenia).

Abans de Xesa, les Roques de Besaculs obren el Pas de Barrufemes. Aquí l’Ebre ens mostra una de les seves cares més verges i boniques; amb cabells de rica vegetació, nassos i orelles de roques mil·lenàries i ulls que ens vigilen...

En deixar Xesa l’ample camí es transforma en una senda que guanya en dificultat però també en varietat de riquesa natural i paisatgística.

Lo riu, la roca i la vegetació el barregen en el màxim exponent de bosc de ribera de les nostres comarques, quan passem per la Folletera.

Pel camí de Llixem (topònim originari del mestre comandador templer de Miravet Ximen de Lenda) tornem a trobar el presseguer, el taronger, la pruna i el garrofer. Creuem el Barranc de Llixem, a la dreta la Cova Roja. A l’altra part de l’Ebre, lo Barranc de Segura i la Roca dels Penjats.

Després vindrà el Barranc Fondo, amb la seva costa que ens donara la visió llunyana de Benifallet, darrera el seu pont.

Abans, però, tenim la Illa del Nap, la de Cataula a l’altra part, lo Barranc del Toll i el del Catxorro.

Quantes coses, en no més 3 hores: Miravet, Barrufemes i Benifallet.

Alternativa en piragüa travesant el Pas de Barrufemes

Descripció de la ruta

Distancia: 12 km.

Durada: entre 2.30 h. i 3 h. (La velocitat la marca el client i el cabal del moment).

Partint del punt de trobada de Miravet, caminem fins el Pas de Barca, per creuar el riu de la forma més tradicional i relaxant que ens podem imaginar.

A l’altra part de riu, ens esperaran els amics de Beniemocions. Allí tindreu una furgoneta que portarà les vostres coses a Benifallet, mentre baixeu pel riu i totes les piragües i el material preparat per començar l’aventura.

El monitor-guia ens farà una explicació detallada i ens acompanyarà durant tot el viatge, per ensenyar-nos un riu de paisatges sorprenents, ple de vida i ple de historia.

Quan arribem a Benifallet, tenim 2 opcions:

  1. Els amics de Beniemocions ens porten amb vehicle al Pas de Barca de Miravet i s’acomiaden de nosaltres.
  2. Ens quedem a dinar a Benifallet en algun dels restaurants que ens ofereix un bon menú “Beniemocions” a preu molt interessant. Passem la tarda a Benifallet i ens porten després al Pas de Barca de Miravet.

Tot i més a la pàgina web de BENIEMOCIONS

ebreguia.com

Foto

Aquesta ruta ha sigut proposada per

Hi ha dos maneres de gaudir i descobrir el riu Ebre en tota la seva plenitud: en piragüa i a peu.

En piragüa podeu concertar els serveis d'algunes de les millors empreses que se hi dedican com beniemocions o rogles aventura.

A peu res millor que seguint el recentment recuperat GR-99 o més conegut com Camí de l'Ebre.

El GR-99 ens permet recòrrer el riu Ebre des de la seva font natural de neixement (Fontibre) fins la seva desembocadura al delta de l'Ebre.

Però ningú dubta que el tram més bonic i més... més... indescriptible és EL PAS DE BARRUFEMES.

El Pas de Barrufemes és un tancat, un estret que encaixona el riu al límit dels termes de Miravet i Benifallet i separa la comarca de la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre. Les seves formacions rocoses verticals, amb increibles penya-segats vermellosos on les mases forestals pròpies del bosc de ribera, arran de l'aigua es barregen amb els pinars que semblen enfilar-se per les parets de pedra cap al cel.

I el millor de tot és que es tracta d'un tram totalment salvatge on es perden de vista les carreteres sorolloses i nuclis de població, a excepció del pobles d'origen i destí, evidentment.

Miravet, amb el seu poble vell o Cap de la Vila, un dels pobles amb encant més bonics de tot Catalunya i Benifallet, famós per les seves Coves Meravelles.

GR-99 Camí de l'Ebre

FotoAmpliar mapa-ruta
Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)