logo ebreguia
* El Mapa-guia està a la venda en Lo Racó del Temple (Miravet) i recull les rutes més destacades d'ebregjuia.com amb un directori de serveis, restaurants, allotjaments selectes i els horaris dels monuments i museus.

Telf: 656 266 398

Excursions escollides per les Terres de l'Ebre, el Priorat i el Matarranya

Els amants de l’excursionisme, el cicloturisme i el senderisme esteu de sort perque aquest territori està ple de PRs (petits recorreguts) i és travessat per importants GRs (grans recorreguts). Per als no iniciats o desconeixedors del territori no és fàcil aventurar-se sense referències, per això he destacat una selecció d’itineraris de dificultat mitjana/baixa que no plantejen problemes d’orientació o pèrdua i permeten descobrir el Montsant, els Ports i el litoral.

Cami de l'Ebre GR-99 (a peu o en piragüa)
Hi ha dos maneres de gaudir i descobrir el riu Ebre en tota la seva plenitud: en piragüa i a peu.
En piragüa podeu concertar els serveis d'algunes de les millors empreses que se hi dedican com beniemocions, deltaventur o rogles aventura.
A peu res millor que seguint el recentment recuperat GR-99 o més conegut com Camí de l'Ebre.

Foto A peu pel Montsant
Itinerari núm. 16 de l’edició "El Montsant" (Cossetània - Col.lecció Azimut, n.2), que travessa els cingles del Parc Natural del Montsant des de La Morera fins Ulldemolins passant pel Toll de l’Ou.

Foto Ruta del Vi i de l’Oli (Priorat)
Recorregut: Falset - Gratallops - La Vilella Baixa - Cabacés - La Bisbal de Falset - Margalef de Montsant.
Cellers, conreus, fonts, coves, jaciments i ermites.

Foto De Tivissa a Tivenys (ruta a peu i BTT)
Itinerari núm. 28 de l’edició "De les Muntanyes de Prades a l’Ebre" (Cossetània - Col.lecció Azimut, n.6): Tivissa - Ermita de Sant Blai - Mas de l’Andreu - Mas de Biscorn - Ginestar - Miravet - Rasquera - Serra de Cardó - Coll de Mortero - Tivenys.

Foto Ruta de la Pau i GR 171-3 (Serra de Cavalls)
Recorregut: Miravet (Pas de Barca i Poble Vell) - Pinell de Brai (cota 705 i monument a la Pau) / la Fontcalda / Gandesa (museu del CEBE) - Corbera d'Ebre (Poble Vell i Abecedari de la Llibertat) - Móra d’Ebre (Pont d’Arcades).

Foto Travessa de Pàndols (peu i BTT)
Itinerari núm. 23 de l’edició "En BTT pel massís del Port" (Cossetània - Col.lecció Azimut, n.12): Prat de Comte - Pàndols - Via Verda de la Val de Zafán - La Fontcalda - Prat de Comte.

Foto La Via Verda de la Val de Zafán (BTT, peu i cavall)
Direcció A: Arnes - Horta de St. Joan - Bot - la Fontcalda - estació del Pinell de Brai.
Direcció B: estació del Pinell de Brai - la Fontcalda - Bot - Horta de Sant Joan - Arnes.

Foto A peu pels Ports: el riu de les Valls
Recorregut tret de l’edició "A peu pel massís del Port" (Cossetània - Col.lecció Azimut, n.15): el riu de les Valls, el mas de les Valls, el barranc del Pedregal o de l’Estret de l’Home, el coll de Montfort, el mas de Pau, el toll del Vidre i el riu de les Valls. Sortida i tornada: Arnes.

Foto En BTT pels Ports (també a peu)
Itinerari núm. 16 de l’edició "Per les Terres de l’Ebre" (Cossetània - Col.lecció Azimut, n.18): Horta de Sant Joan - La Franqueta - Refugi de les Clotes - Les Foies - Refugi del Caro - El Mascar - Font del Teix - Prat d’en Rubera - Coll de la Creu - Riu Matarranya - Beseit - Coll d’en Selma - Arnes - Horta de Sant Joan.

Foto Per la franja en BTT i/o 4x4
1a Etapa (variant B) de l’edició "Per la Franja en BTT" (Cossetània - Col.lecció Azimut, n.28): Pantà d’Ulldecona, les Vallcaneres i el coll de la Creu fins Beseit.

Foto 3 Rutes pel Delta (cotxe, bicicleta i a peu)
Ruta 1: Deltebre - platja de la Marquesa - la Punta del Fangar (far del Fangar i desert de dunes).
Ruta 2: Sant Jaume d’Enveja - els Muntells - platja del Serrallo - platja dels Eucaliptus - mirador de la Tancada - la Barra del Trabucador - la Punta de la Banya i les Salines de la Trinitat.
Ruta 3: La Casa de Fusta - circumval.lació de l’Encanyissada - Poblenou del Delta.

Foto En bicicleta pel Delta (nord)
Recorregut: Deltebre - àrea de lleure Molí dels Mirons i illa de Gràcia - canal de Muntanyana - el Goleró - badia del Fangar - embarcador de l’illa de Mar - platja de la Marquesa - punta del Fangar (far) - turonet de les Marededéus (muntell de les verges) - transbordador de l’illa de Buda - Deltebre.

Foto En bicicleta pel Mont Caro
Recorregut: Caro - barranc Vallfiguera - font del Mascar - ermita de la Mare de Déu del Port - cova Avellanes - coll de la Carrasqueta - Caro.
Sortida des de Roquetes.

Foto Descens de l’Ebre en piragüa
5a Etapa de l’edició "Activitats d'oci i esports d'aventura al Delta de l'Ebre" (Cossetània - Col.lecció Azimut, n.14): Riba-roja d’Ebre, pantà i meandre de Flix - meandre d’Ascó - Garcia - Móra d’Ebre - Miravet.
6a Etapa: Miravet - Benifallet - assut de Tivenys i resclosa de Xerta - barranc dels Estrets - Tortosa.

ebreguia.com

Foto

Excursions en BTT

Per als que feu estades de més d’un dia us recomano que prepareu les bicis. L’antiga via de tren de la Vall de Safan, convertida en Via Verda, us permetrà recòrrer la Terra Alta fins el Baix Ebre fàcilment i al Delta compteu amb tot l’espai del món a més de tot un seguit de rutes senyalitzades de muntanya per la Ribera d’Ebre, el Matarranya i el Priorat.

Excursions a peu

Ideals per a gaudir del territori en contacte directe amb la natura i el paisatge. Els circuits marcats permeten tornar al lloc d’inici i estan pensats per a poder ser transitats per tothom.

El territori està ple de sendes i rutes de curt i llarg recorregut (PRs i Grs), però en aquesta guia només trobareu algunes de les més interessants i accesibles, d’una dificultat mitjana-baixa.

No obstant hi ha tot un seguit de publicacions especialitzades (PRAMES, Col.lecció Azimut, etc) que descriuen perfectament rutes a peu, en BTT i 4x4 i que podeu adquirir a qualsevol llibreria.

Rutes nàutiques (pel mar i per l’Ebre)

Tant si disposeu d’una embarcació com si no (la podeu llogar) l’àmplia costa de les Terres de l’Ebre i el riu Ebre, dins les seves possibilitats, permeten gaudir d’un seguit de recorreguts en vaixell amb escala als diferents pobles de mar i de riu així com dels magnífics paissatges d’aquest territori.

Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)