logo ebreguia
A l’any 1999, 61 anys després de la batalla més cruenta de la Guerra Civil Espanyola (1936-39), la ja famosa Batalla de l’Ebre, s’inaugurà al lloc dels fets "La via de la Pau".

Aquesta ruta o camí de senderisme travessa la serra de Pàndols i serra Cavallera a la Terra Alta unint tots els escenaris més rellavants de la batalla del 38.

Avui en dia "La Ruta de la Pau" és una oferta turística més d’una zona que comença a ser atractiva i reconeguda pel visitant. Excursionistes d’arreu emprenen "La Ruta de la Pau" per conèixer uns paratges naturals feréstecs i muts. Alhora i molt sovint sense voler-ho, s’hi troben el record de la memòria de la guerra fraticida... envoltada de silenci.

Silenci als camps de batalla, avui senders. Silenci als pobles, avui cases en runes. Silenci per aconseguir un oblit necessari entre la gent d’ahir i d’avui.

Mapa Terres de l'Ebre


* El Mapa-guia està a la venda en Lo Racó del Temple (Miravet) i recull les rutes més destacades d'ebregjuia.com amb un directori de serveis, restaurants, allotjaments selectes i els horaris dels monuments i museus.

Telf: 656 266 398
La Ruta de la Pau
Els espais de la Batalla de l'Ebre
Ruta 2 del mapa-guia* (ampliada)

La Terra Alta va ser escenari durant la passada Guerra Civil dels tràgics esdeveniments de la Batalla de l'Ebre (abril - novembre 1938). Les abruptes Serres de Pàndols i Cavalls, amb els seus esquerps penya-segats, foren refugi dels soldats i el lloc on es lliuraren les més aferrisades lluites.

Avui, redescobrint aquests llocs, se'ns fa difícil imaginar les terribles situacions que s'hi van desenvolupar. El silenci i la pau que actualment s'hi respira conviden a visitar-los i gaudir de l'espai i la natura que ens ofereixen.

A la Punta Alta (705 m) de la Serra de Pàndols s´hi troba el monument a la pau promogut per la Lleva del Biberó i dedicat "a tots els que varen combatre a la Batalla de l'Ebre". La concavitat que hi ha a la cara principal del dau simbolitza el sol d'un nou dia, i mostra, al seu interior, el colom de la pau. És un monument que fa reflexionar a les persones que el visiten.

Des d'aquesta cota es pot gaudir d'una esplendida panoràmica. En dies clars s'albira gran part de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre, els Ports de Tortosa-Besseit i, fins i tot, els Pirineus.

Un altre indret singilar, per la visita que ofereix i pel seu passat històric és el mirador del Coll del Moro, des d'on s'aprecia tota la depressió de Bot, amb una gran extensió de terreny que va des de Corbera d'Ebre a l'est, fins més enllà d'Horta de Sant Joan, a l'oest; i davant, les Serres de Pàndols i Cavalls. Des d'aquí el mateix general Franco dirigí les operacions quan el front de l'Ebre es convertí en la principal qüestió d'Estat.

El monument que s'aixecà després de la guerra en aquest lloc és justament al costat del sector de necròpolis anomenat "Calars", que juntament amb "Camp Teuler", "Maries" i el poblat del Coll del Moro, configuren un dels jaciments aqueològics més importants de la península.

Però on de veritat es va copsar la magnitud dels cruents esdeveniments és al poble vell de Corbera d'Ebre, conegut com la "Montera". Encara avui es pot passejar pels seus carrers i veure les cases en runes i l'esglèsia de Sant Pere, construïda al segle XVIII, també molt malmesa i, actualment, fora de culte.

Un altre poble singular que mereix una visita és Miravet, vora l’Ebre, amb el Pas de Barca i l’antiga fortalesa dels templers, regufi dels soldats durant la guerra.

Miravet és famós per una imatge que donà la volta al món, la foto dels republicans creuant l’Ebre davant mateix del poble. Un poble que encara conserva les evidències del pas de la guerra. Runes, solars vuits i l’església vella amb impactes de metralla, nua d’imatges i desolada, convertida avui en espai cultural amb una exposició sobre el pas de l’Ebre.

La Batalla de l'Ebre, que durà 116 dies, han deixat múltiples testimonis en forma de monòlits a quasi tots els pobles de la comarca, en memòria d'uns fets que ningú voldria tornar a veure.

Mapa ruta

Distància: 12 km recorregut a peu; 32 km recorregut en cotxe
Temps: 6,30 h el recorregut a peu; un dia la jornada en cotxe
Desnivell: 335 m
Cal endur: entrepans per esmorzar i dinar, aigua i tomavistes.

Descripció de la Ruta

El punt de partida és el Pas de Barca de Miravet, arribant per l’Eix de l’Ebre (C-12), passat Ginestar direcció Tortosa a l’esquerra. Passarem la Barca (amb el cotxe) en memòria a aquells que creuaren l’Ebre per aquest punt el 25 de juliol de 1938.

Mereix la pena aturar-se a veure el Poble antic de Miravet, amb evidències clares del pas de la guerra (al Punt d’informació Lo Racó del Temple us poden facilitar més dades històriques i material informatiu).

Continuarem direcció Pinell de Brai seguint la ruta dels soldats republicans. Agafarem la C-235 direcció Gandesa i travessarem el barranc que separa la Serra de Pàndols de la Serra de Cavalls, observant l’espectacularitat dels seus penya-segats.

En sortit dels revolts hi ha una petita recta on haurem de desviar-nos, a l’esquerra, direcció a la Fontcalda, i allí mateix es troba l’àrea recreativa de “La Fonteta”, on deixarem els cotxes.

a) Ruta de la Pau a peu:
Se surt caminant de "La Fonteta" (370 m d’altitud) seguint la carretera comarcal C-235 fins arribar a la cruïlla amb el GR-7.1. S’agafa el GR-7.1. per començar la pujada de la Serra de Pàndols. Es fa el primer cim de cota 696 m, i es baixa fins l’àrea d’esbarjo de Santa Magdalena on es pot fer una parada tècnica.

Després de l’aturada es fa l’ascensió a la cota emblemàtica de 705 m. Si el dia ho permet es pot albirar una esplèndida vista del Delta de l’Ebre i els Ports de Tortosa-Beseit. A partir d’aquest punt tot és baixada.

Es passa pel Coll d’en Canar (500 m) i s’arriba després de 3:10 h i 10 Km a l’ermita de la Fontcalda (180 m). A la Fontcalda ens relaxarem i posarem els peus a remull dins de la prodigiosa aigua medicinal. La tornada cap a "La Fonteta" seguirà la Vall del Frare i la Vallada d’en Torner, tot admirant a mà dreta l’entranyable Serra de Pàndols.

b) Ruta de la Pau en cotxe:
El recorregut descrit anteriorment també es pot fer en cotxe, fins i tot arribar a la cota 705 i baixar a la Fontcalda. En aquest cas podem continuar fins Prat de Comte, tot travessant dos túnels de l’antiga via de la Vall de Zafán, o tornar enrera i continuar fins Gandesa, on podem completar la jornada amb la visita al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (977 420 760).

Agafant la Nacional 420 direcció Reus-Tarragona arribarem a Corbera d’Ebre, on mereix la pena aturar-se per visitar el Poble Vell tal i com quedà després dels terribles bombardejos. Una imatge impactant que no ens deixarà indiferents.

Ruta treta, en part, del web http://www.xtec.es/~jferre15/rutes/rpau.htm

Recorregut: Pas de Barca i Poble Antic de Miravet - Pinell de Brai - cota 705 i monument a la Pau - la Fontcalda - Gandesa - CEBE - Corbera d'Ebre
Distància: 32 km
Temps: un dia
Dificultat: mitjana
Desnivell: 335 metres

Foto

RUTA PELS ESPAIS DE
LA BATALLA DE L'EBRE

Recorregut pels alguns dels espais més emblemàtics on va tenir lloc la Batalla de l'Ebre, guiat o sense guia:

1.-
Pas de Barca, Poble antic i Església vella de Miravet (àrea devastada i exposició fotogràfica sobre els pas de l'Ebre per davant de Miravet i Móra d'Ebre el 25 de juliol de 1938).

2.- Centre d'interpretació "Les veus del front" de Pinell de Brai, cota 705 de Pàndols i monument a la Lleva del Biberó.

3.- Museu de la Batalla de l'Ebre de Gandesa (CEBE) i coll de Moro (observatori de Franco).

4.- Trinxeres de Vilalba dels Arcs i la Fatarella (els Barrancs, les Devees) i la Punta Targa (monuments al Terç de Montserrat).

5.- Poble vell de Corbera d'Ebre: el Guernika català.

Per a més informació sobre la ruta guiada: 656 266 398

GR 171-3: Cavalls

La batalla per guanyar aquesta muntanya fou terrible. Els homes de la 130a Brigada republicana van patir un bombardeig espantós (la major concentració de foc de tota la Guerra Civil).

Més de 500 peces d’artilleria van entrar en acció reforçades pels bombardejos de més de 100 avions. Milers de tones de bombes van caure sobre un front de sols 3 o 4 km (una cada 5 m, de mitjana). Després vindria el famós assalt dels legionaris sota el seu propi foc i la desesperada resistència republicana.

L’excursió a peu permet recórrer Cavalls seguint el GR-171-3, bé sortint des de Gandesa o bé des de "La Fonteta".

Durada: 4 h
Distància: 12 km
Desnivell: 300 m
Dificultat: baixa

Cal seguir els senyals del GR 171, variant 3, que trobem entre Pinell i Gandesa per la C-235, i que porten al coll de Cavalls.

El recorregut segueix una pista en bon estat que travessa primer camps de conreu i després s’endinsa en la petita vall de la Carruba, entre la serra de Santa Madrona i la de Cavalls.

Des d'aquí segueix un costerut corriol que porta fins al punt més alt, la punta Redona (cal retornar pel mateix camí).

Cal seguir les marques del GR (senyals de color blanc i vermell), resseguint el crestall rocallós, per anar a trobar el baixador de tornada a Gandesa.

Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)