logo ebreguia
* El Mapa-guia està a la venda en Lo Racó del Temple (Miravet) i recull les rutes més destacades d'ebregjuia.com amb un directori de serveis, restaurants, allotjaments selectes i els horaris dels monuments i museus.

Telf: 656 266 398

Rutes pel Delta de l'Ebre
Ampliació de la Ruta 7 del mapa-guia*

RUTA 1: La Punta del Fangar

Recorregut: Deltebre - platja de la Marquesa - far del Fangar - desert de dunes

L’Ecomuseu del Parc, a Deltebre, és el punt de partida ideal (on podeu aconseguir informació i plànols) en direcció cap a la platja de la Marquesa i el Fangar. El camí asfaltat arriba fins a la mateixa platja, on hi ha un restaurant.

Els arrossars de la dreta marquen l’antic límit de la llacuna del Canal Vell. A l’esquerra trobem un camí de terra que recorre el límit de la línia de dunes i acaba a l’àrea protegida. En aquest punt, iniciem un passeig per la platja, que ens dóna una interessant perspectiva de la península del Fangar (410 ha), formada entre els segles XVII i XIX.

Cal recordar que ens trobem en una zona de nidificació d’aus i que hem de respectar escrupulosament les indicacions del Parc Natural. Hi trobareu una mirador d’observació elevat camí del far.

A la vora de la platja s’alça el far del Fangar. Aquesta zona desèrtica és un dels punts del Delta des d’on millor es veuen, quan fa calor, els misteriosos miratges. Tombant la vista cap al mar veiem les muscleres i els vivers d’ostrons. Les desembocadures dels rius, per l’efecte de l’aiguabarreig entre aigua dolça i salada, són un lloc ideal per a la cria d’aquests mol.luscos.

El camí de reton passa entre les dunes i ens porta novament al punt de partida per la mateixa ruta.

RUTA 2: Els Eucaliptus - la Punta de la Banya

Recorregut: Sant Jaume d’Enveja - els Muntells - platja del Serrallo - platja dels Eucaliptus - mirador de la Tancada - Casa de Fusta

El comerç de la sal és una de les poques indústries que hi ha al Delta. A l’edat mitjana la seva propietat i dret d’explotació l’obstentava la família dels Enveja, nobles de Barcelona, qui van donar nom a Sant Jaume.

Sortim de Sant Jaume d’Enveja en direcció a la platja dels Eucaliptus, però a mig camí ens desviarem seguint la indicació de “els Muntells”, on veurem una barraca al carrer central i una església petita.

Continuarem pel camí del Desaigüe del Riuet fins arribar a l’urbanització dels Eucaliptus. Cap a l’esquerra ens queda la bassa de la Platjola i la platja del Serrallo, una platja indicada com a naturista i una de les més salvatges del Delta.

Resseguint la platja dels Eucaliptus veurem com pastura un ramat de bous entre sosars i jonqueres, que ens recorda els temps en que el Delta fou un camp de pastura, abans de l’existència dels canals i el cultiu de l’arròs. Ens aturarem al mirador de la Tancada, una llacuna amb gran diversitat d’aus on es possible que veiguem flamencs.

Seguirem vorejant el mar passant per la Barra del Trabucador, un camí de terra estret que sovint és ocupat per l’aigua del mar, que ens quedarà a costat i costat. Al final ens trobarem a la Banya, on són les Salines de la Trinitat. El nostre destí serà el mirador de la Banya, des d’on es poden observar les basses de les Salines i els grups de flamencs. Les postes de sol, des d’aquí, són realment espectaculars.

RUTA 3: L'Encanyissada - Casa de Fusta

Recorregut: la Casa de Fusta - circumval.lació de l’Encanyissada - Poblenou del Delta

La Casa de Fusta és l’altre punt de referència del Parc Natural, on podeu rebre informació i visitar l’exposició permanent dedicada a la formació de les llacunes del Delta i la seva evolució a partir de la tranformació en camps d’arrossars.

Després de visitar l’àrea de la Casa de Fusta ens dirigirem cap a l’oest, direcció Amposta, sempre vorejant la llacuna de l’Encanyissada en circumval.lació fins arribar a la pantena, una construcció fixa en forma d’enbut que s’utilitza per a pescar. Per aquí conecta la llacuna amb el mar.

Arribem a Poblenou del Delta, el poble més jove de les Terres de l’Ebre, abans anomenat Villafranco del Delta, però continuarem fins al Clot, a l’est, on trobarem un altre mirador elevat sobre la llacuna de l’Encanyissada i tornarem a la Casa de Fusta.

Dades d'interès:
Les rutes següents es poden fer en cotxe, en btt i parcialment a peu, donada la gran extensió del delta de l'Ebre.

Temps: 1/2 a 1 dia

Distància: 30/50 km

Dificultat: baixa

Foto

L’absència de desnivells fa del delta de l’Ebre un lloc idoni per a les excursions a peu o en bicicleta. En alguns llocs hi ha carrils de bici perfectament condicionats. Roba de cotó, calçat còmode, un barret al cap i uns prismàtics són l’equip essencial per a gaudir d’una jornada de visita pel Delta.

Si no disposeu de bicicletes a Deltebre i a Sant Jaume d’Enveja es poden llogar.

D’itineraris n’hi ha molts arreu del Delta. I el riu no és obstacle per anar d’un cantó a l’altre, gràcies als dos transbordadors que hi ha. Us proposem un parell de rutes, una per l’hemidelta nord i l’altra pel sector sud.

Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)