logo ebreguia
* El Mapa-guia està a la venda en Lo Racó del Temple (Miravet) i recull les rutes més destacades d'ebregjuia.com amb un directori de serveis, restaurants, allotjaments selectes i els horaris dels monuments i museus.

Telf: 656 266 398

Rutes de pas i desviaments d'interès

Sovint ens trobem que viatgem d'un lloc a un altre travessant territoris que ens mirem de passada, però no ens aturem mai.

Les nostres comarques són travessades per diferents vies ràpides (nacionals, autopistes, línies de tren) que fan que molts viatgers ens coneguin "de pas".

La senyalització del nostre patrimoni a aquestes vies és tan deficient que aquests visitants no saben el que es perden.

Per això ebreguia.com vol recomanar-vos, si sou dels que passeu de llarg, que us preneu el viatge amb una mica més de temps i planegeu qualsevol de les següents parades:

Foto Ruta de l'Ebre (C-12, Eix de l’Ebre)
Per aquells que venen de Saragossa o Lleida direcció Castelló-València:

Castell i pantà de Mequinensa - Faió - ermita de Berrús - pantà de Riba-roja - espai natural de Sebes, pas de barca i Meandre de Flix - nuclear i castell d’Ascó - poblat ibèric de St. Miquel de Vinebre - Pas de l'Ase - poblat ibèric del Castellet de Banyoles (Tivissa) - pas de barca de Miravet - Vall de Cardó (Rasquera) - Pas de Barrufemes - coves de Benifallet - assut de Xerta - Tortosa.

Foto Ruta intercomarcal per la N-420
Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta i Matarranya
La N-420 és l’eix conductor que connecta Terol/Saragossa amb Reus/Tarragona. Al seu pas per les nostres comarques trobem els següents punts d’interès:

Alcanyís (castell-parador, col.legiata) - Calaceit (poblat ibèric, nucli històric) - Coll de Moro (restaurant, poblat ibèric, monument nacional Batalla de l’Ebre) - Gandesa (celler, vins, museu Batalla de l’Ebre, església)* - Corbera d’Ebre (poble vell) - Falset (celler, vins).

*Connexió amb l’Eix de l’Ebre (C-12) per la C-43, direcció Tortosa.

Variant d’interès: Pinell de Brai (catedral del vi) - Miravet (castell, poble antic, terrissa), connexió amb la N-420 per Benissanet - Móra d’Ebre o connexió amb l’Eix de l’Ebre pel pas de barca.

Foto Ruta del litoral de l’Ebre (N-340/A-7)
Baix Ebre i Montsià

Les Tres Cales (castell de Sant Jordi d’Alfama, museu de la Ceràmica Popular) - L’Ametlla de Mar (port, poble pescador, gastronomia) - El Perelló (mel, Via Augusta) - L’Ampolla (gastronomia, platges) - L’Aldea (estació de Renfe)* - Parc Natural del Delta de l’Ebre - Sant Carles de la Ràpita (per l’antiga nacional) - Les Cases d’Alcanar (port, poble pescador, gastronomia) - Alcanar (Moleta del Remei, ermita i poblat ibèric) - Ulldecona (castell, església, pintures rupestres, ermita).

*Desvio a Tortosa (ciutat monumental).

L'Ebre: un territori per descobrir

Tranquilitat i autenticitat són les paraules que millor defineixen aquest territori.

Durant tot l'any es pot gaudir dels pobles, del patrimoni i del paissatge amb calma, sense aglomeracions.

Fins no fa molt la paraula, però era "aïllament". Els accesos i les infraestructures viàries que duïen de la costa a l’interior eren precaries i es feien eternes, malgrat els escasos quilòmetres que el separen.

En l’actualitat no es pot dir el mateix. Vies com l’Eix de l’Ebre (C-12), la N-420, la N-340, l’autopista A-7, la N-232 i dos importants línies ferroviaries travessen el territori en diferents sentits i el fan totalment accessible, a punt per descobrir!

Foto
fotos

aureli MONGE (webmaster)