logo ebreguia

El Clima de l'Ebre

Tot i la presència d’un clima merament mediterràni, les comarques de l’Ebre gaudeixen de microclimes específics que venen determinats per la seva geomorfologia.

Les comarques del litoral compten amb temperatures més suaus per l’acció dels vents de Mestral i Garbí, tot i ser més àrides i seques (plana del Montsià i Tortosa).

A la zona nordoest del Matarranya i la Terra Alta, el contrast entre les àrees més humides, pròximes als Ports, i les conques obertes de secà, destaca l’influència del vent de dalt o Cerç, fort i sec però agrait a les nits d’estiu, essent un clima més continental.

A la Ribera d’Ebre les serres de la Picosa, el Tormo, Llaberia i Tivissa formen una barrera (la Cubeta de Móra) i aufeguen el vent de Garbí, que entra per la plana del Burgà i del que només gaudeixen, quasi en exclusiva, les poblacions de Rasquera i Miravet, de front, reseguint la serra del Boix-Cardó fins el Pas de Barrufemes.

La diversitat de relleus del Priorat fa que els microclimes d’aquest siguin variats, més húmit a les fondalades i més sec i càlid a les zones obertes, amb vents de Tramuntana, freds a l’hivern.

Són própies les boires baixes a la vall de l’Ebre, a l’hivern.

En quant al règim de plujes també va en funció del relleu. El massís dels Ports atrauen els fronts que es desplacen per l’interior, descarregant en la zona del Matarranya i la Terra Alta, i no arriben a la Ribera d’Ebre i resta de comarques.

El cas contrari succeeix amb les mases humides que es formen a la costa i arriben a la Ribera d’Ebre i el baix Priorat. En quant a les que es formen al Camp de Tarragona i el Baix Camp solen descarregar al Montsant i l’interior del Priorat.

No obstant, aquest territori no forma part de la Espanya humida, tot i el pas de l’Ebre que pot portar a confussió. Només els Ports poden registrar valor aproximats als 800 mm anuals, no superant els 300 la resta de zones d’interior.

Què fer si el clima no acompanya?

Si un dia plou a la platja o al Delta? Segurament tindrem un temps excel.lent a l’interior i podem aprofitar per visitar la Ribera (el castell de Miravet, l’espai natural de Sebes, el pantà de Riba-roja...) o millor la Terra Alta (la catedral del Vi del Pinell, el poble vell de Corbera, Horta de Sant Joan...), el Matarranya (Vall-de-roures, la Fresneda, Calaceit...) fins i tot gaudir dels paisatges del Montsant (Siurana, la Cartoixa d’Escaladei...).

Si un dia fa boira a l’interior? Segurament només és a cotex baixes. És el dia perfecte per pujar a Caro, a la Serra de Cardó, la Cota 705 de Pàndols o els cims del Montsant. L’espectacle estarà garantit; mars de boira baix un cel blau i un sol increible.

Si un dia el cerç és molt fort a la vall de l’Ebre? És el millor dia per fer una excursió per les fondalades del Priorat.

Si un dia plou als Ports? Serà millor que no us adentreu pels barrancs i us dediqueu a visitar els pobles mariners de l’Ametlla de Mar, Sant Carles de la Ràpita o les Cases d’Alcanar, o també els conjunts de Tortosa, Vall-de-roures o Miravet.

Si un fa mal temps a tot arreu? Per això estan els museus: el de l’Ebre, el de la Ceràmica Popular de l’Ametlla, etc, o les coves meravelles de Benifallet, les mines de plom de Bellmunt del Priorat...

Si fa una calor horrible i no bufa el vent? Haurem de pujar a cotes més altes o serà el dia perfecte per fer la via verda, entre túnels i barrancs, acompanyats del riu Canaletes i fer un bany a la Fontcalda.

Sempre hi ha un racó a les terres de l’Ebre on escapar-se i gaudir de l’estada.

ebreguia.com

Foto

A tenir en compte

- A l’estiu es poden registrar precipitacions tormentoses que en poques hores poden acumular més de 100 l/m2, per això els barrancs són especialment perillosos.

- La neu és un meteor freqüent al Matarranya i la Terra Alta, així com als Ports i el Montsant, arribant en ocasions a acumular gruixos importants de fins 1 metre.

- Les tempestes elèctriques són freqüents al litoral i ofereixen espectacles fantàstics des de l’interior amb les muntayes de fons.

- És comú veure, a la tardor, sorprenents i fascinants formacions lenticulars de núbols ocasionades per la confluència de diferents vents i pressions atmosfèriques, que alguns confonen amb OVNIs.

- En dies de cerç els paisatges són clars i el cel blau intens, idonis per la fotografia panoràmica i gaudir de les impressionants i colorides postes de sol.

Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)