. .
VISITES GUIADES

Visita 850 aniversari
Visita escolar
Ruta espais de la Batalla de l'Ebre
Visita al castell
Duració i preusEls centres d'ensenyament ja podeu consultar els programes de visites didàctiques que inclouen la visita i estudi de:

- El riu Ebre, el bosc de ribera i el pas de barca
-
El poble antic i l'Església vella
-
El castell templer *
-
La terrissa: visita a un taller

Info: 691 561 868Visita teatralitzada d'època amb motiu del 850 aniversari de la conquesta de Miravet i de la ma de fra Jaume de Garrigans, escribà del mestre Ramon de Saguàrdia.

+Info: 691 561 868

La duració de les visites depén del tipus de itinerari i les caracterítiques del grup. Des d'1,30 hores (poble o castell) a tot un matí (poble + castell).

Els preus depenen del tipus de visita:

- Visita Poble antic + Església vella: 4€ (mínim 20 persones) o equivalent

- Visita al Castell: cal consultar donat que el monument disposa de diferents preus i tiquet d'entrada diferenciats per a grups i segons l'edat.

Horari castell:
- de 10 a 19.30 hores (+30 min) de l'1 de juny al 30 de setembre.
- de 10 a 17 hores (+30 min) de l'1 d'octubre al 15 de decembre.
- de 10 a 15.30 hores (+30 min) del 16 de decembre al 28 de febrer.
- de 10 a 17 hores (+30 min) de l'1 de març al 31 de maig.
* Els dilluns no fesitus, el 25 de decembre i l'1 de gener és tancat.
Sóc un enamorat de les pedres i a Miravet hi ha de molt ben treballades...

Ai, si les pedres parlessin! Són el testimoni mut la història. Han vist passar el temps i les gents. Cultures diferents i vides distants a les nostres.

Agraeïxo la meva iniciació al Joaquim Marsal, llicenciat en Belles Arts i professor d'Història de l'Art. Ell em va guiar per primer cop al castell i em va obrir les portes de Miravet i la seva història.

Des d'aquell moment no he deixat d'investigar, documentar-me, llegir i tenir contacte amb estudiosos com l'Albert Curto, director de l'Arxiu Intercomarcal de l'Ebre, en Joan Fuguet, Doctor en Història i Arquitectura, l'Allain Demurger, erudit historiador dels templers, en Pasqual Ortega, escriptor i historiador reconegut, J. R. Vinaixa, escriptor i investigador de l'arxiu parroquial de Miravet, en Santi Marsal, estudiós en profunditat del Temple a Aragó i molts altres que em deixo.

Amb els coneixements adquirits he volgut fer honor, mitjançant les meves visites guiades, a les gents humils que la història omet i oblida, aquells que no foren protagonistes ni ocupen un lloc d'honor als llibres, però que mereixen del nostre reconeixement.

Sense ells la Història no hagués estat possible!
Hola Aureli
Voldriem agraïr-te la esplèndida jornada que vam disfrutar, amb les teves explicacions, la teva personalitat i l'entusiasme amb que vius la història. Francament vam encertar, perque no acostumem a trobar guies com tu (a més, amb el cant gregorià ens vas sorprendre a tots). Segueix així!

Una abraçada molt afectuosa.

Ana GarridoBenvolgut Aureli,
La visita ens va encantar; fas una explicació molt amena i completa. Ens van interessar molt els comentaris sobre la guerra civil (a la ciutat potser no es viu tan així); a més s'agraeix molt trobar gent tan apassionada per la història i el territori.
Moltíssimes gràcies. Records i segur que ens retrobarem.

Anna OlletHola Aureli:
Te doy las gracias por el magnífico día que nos has hecho pasar a todos. Te estamos muy agradecidos por los lugares que nos has mostrado y por tus explicaciones. En cuanto las circuntancias me lo permitan vuelvo a subir, pues se que nos han quedado muchas cosas por ver (entre ellas el crucero por el Ebro).

Un abraç de part dels teus "AMICS" de La Vall d'Uixo

ERNESTOVarem disfrutar molt amb la visita del dissabte i tots varem comentar que ens havia agradat molt com ens ho havies explicat. La veritat és que ens vas semblar molt professional, que ets molt cult i que ho vivies molt intensament. Espero que et vagi molt be i que ens tornem a veure.
Una abraçada,

Núria PalauApreciat Aureli,
Et faig arribar aquestes quatre ratlles per a agraïr-te la bona estona que ens vas fes passar el passat dissabte. Ja saps, a aquell grupet que -al principi- tenia el riure una mica fluix. Les teves explicacions, cants, llegendes... ens feren més entenedor -a petits i grans- el que deuria passar, temps enllà, a la vila de Miravet i el castell.
T'encoratgem a seguir fent aquest tipus d'explicacions i -sobretot- a mantenir el teu tarannà.
Aquesta serà una visita que -tard o d'hora- repetirem algun dia.
Cordialment,

David BlancheFeia temps que un guia no ens feia sentir tan aprop de la història. L'August (l'historiador, recordes?) es va quedar molt sorprés quan vas recitar de memòria la carta de donació de Ramon Berenguer IV als templers i l'ordre de detenció de Jaume II. I el cant gregorià va acabar d'arrodonir l'emoció que tots sentiem dins la capella dels templers.
T'enviem la foto vestit de templer (per cert, l'habit de monjo templer et queda molt bé, "Monge").

Joana SolerHola Aureli, et trasmeto l'agraïment de tot el grup del dilluns i de l'Agència en si mateix per la teva professionalitat i la manera tan personal i encantadora d'apropar-nos a la història de Miravet i el territori. Ha estat la primera però no l'última vegada que visitarem Miravet. Fins aviat!

Ana, Viajes IberiaNo ens podiem imaginar mai que un poble com Miravet amagaba tans enigmes i misteris; les espelmes, l'ara dels templers, les creus... La veritat és que la visita nocturna del dissabte amb plena lluna, anant com anaves vestit de templer i parlant com si realment fosis el fantasme del castell, va ser molt intensa i emocionant tan per als xiquets com per tots nosaltros.
"Adéu germà estimat, des de la distància i el temps"... Tornarem!

Jaume i CarmeAmic Aureli, de part de tot el grup de la parroquia de Sant Jaume, t'agraim la calorosa i agradable acollida que ens vas donar, amb les interesantíssimes explicacions i comentaris. La teva simpatia i magnífica veu a l'Església la recordarem sempre.

Lourdes RegoVa ser tota una sorpresa la visita guiada del divendres, amb el concert al castell i la lluna plena sobre el riu ens varem emocionar. Feia 12 anys que no habiem estat i va ser molt emocionant. A més ens va soptar trobar-nos al Maragall a la terrassa del bar al baixar del concert! (.../...)

Tornarem! Una abraçada.

Lluís i MaiteHermano Aurelio,
No se como agradecerte la esperiencia que nos hiciste vivir a todos y especialmente a mi hermano (a quien iba dirigida la sorpresa). El "ritual" de la imposición de la espada templaria, con la capa, la trama de la historia, la teatralización, el ambiente que supiste crear... TODO resultó absolutamente mágico y aun nos dura la emoción que, sobretodo en mi hermano, le ha cambiado la vida.

Nuria (Nurede España)Moltes gràcies per tot Aureli, tant els alumnes com el professorat estan molt contents any rere any de la gran aportació en aquesta sortida que només tu saps tractar d'aquesta manera tan especial i personal.

Cordialment

Magda Salsench
Directora IES El Sui

"MIRAVET EXPERIENCE"

Itinerari: Cap de la Vila, Castell, Eglésia Vella i Palau de Miravet (centre d'arte Joaquim Mir).

* Inclou entrades i un tast de vi.

Menors de 8 anys gratis!


Les visites guiades, didàctiques i teatralitzades, permeten descobrir i interpretar el patrimoni i la història, recreant situacions de la vida quotidiana d'un altre temps.

Miravet ha estat protagonista en moments claus de la història de Catalunya, des de la conquesta de Ramón Berenguer IV i el domini templer passant per la expulsió dels moriscos, les guerres dels Segadors, Succeció, les guerres carlistes i la decisiva Batalla de l'Ebre.

Per això, des que vaig començar a exercir de guia al castell i el conjunt de Miravet en 1997, han sigut molts el grups i les persones amb qui he compartit moments entranyables.

Si encara no coneixeu Miravet, deixeu-me oferir-vos els següents serveis d'acompanyament:


Visita al Castell templer

foto

Visita guiada especial i personal per tot el conjunt històric i arquitectònic (interior i exterior) del castell de Miravet.

+Informació: 691 561 868


Visita guiada al Poble Antic


  • Visita al poble antic, Cap de la Vila i entrada a l'Església Vella (exposicions i audiovisual).
  • Duració de la visita: 1 hora aproximadament.

El conjunt històric de Miravet està format pel Poble Antic o Cap de la Vila, presidit per l'Església Vella i coronat pel Castell.

Aquesta visita ens descobreix els aspectes més autèntics i sorprenents de Miravet en tot el seu conjunt, des del Palau del Comanador (centre d'art Joaquim Mir) fins l'Església Vella, així com l'entorn natural que l'envolta: el riu Ebre, el bosc de ribera i les serralades que l'envolten.

Itinerari de la visita guiada

- Arribada en autocar fins la Plaça de l'Arenal i Punt de Trobada al Punt d'Informació (veure plànol d'accés).

- Presentació de benvinguda i inici del recorregut a la vora del riu, just per on el soldalts republicans el creuaren durant la Batalla de l'Ebre.

Interpretació del conjunt històric i paisatgístic. Introducció a la comarca, el medi fluvial de l'Ebre, el bosc de ribera, els correus i les serralades de Cardó i Cavalls.

foto

- Abanç fins al "Molí salat", antic embarcador fluvial i última drassana medieval de tot l'Ebre (s. XI-XII), on el calafat reparava el llaüts.

Introducció a la navegació fluvial a l'Ebre i els oficis comuns al riu, avui desapareguts. Identificació de marques de riuades i análisis del cabal i profunditat del riu.

foto
foto

- Pel carrer del riu veurem l'antic molí d'oli, blat i vernís terrissàire (seu de la Cimera de l'Estatut de 2004), el Palau de Miravet (seu del castellà d'Amposta i ara centre d'art Joaquim Mir) i el portal del Motxo, on comença el Poble vell, antiga rábita musulmana i vila medieval.

Repàs històric sobre els orígens de Miravet (Muràbit), ocupació islàmica i conquesta cristiana.

foto
foto

- Al mirador del carrer del Forn ens aturarem a veure la vista panoràmica del riu, les illetes i el Mas de Reparo, així com la vista de l'Església vella i l'àrea del poble devastada durant i després de la Batalla de l'Ebre: guerra i postguerra a Miravet.
Record en memòria dels soldats que passaren el riu per Miravet i totes les persones que patiren els efectes directes i indirectes de la Guerra Civil espanyola a les nostres terres.

- A la placeta descobrirem la seu de l'Aljama morisca, que formava part de l'antiga mesquita. L'antic ajuntament, davant mateix, i l'antiga abadia així com les muralles del recinte jussà del castell (les parts originals andalusines i les carlistes).

Lectura de donació de Ramon Berenguer IV als Templers i la versió islàmica de la conquesta d'Ayet Moreso, alamí del poble. Recreació de la vida quotidiana durant le període de conversión al cristianisme de la població morisca i la seva posterior expulsió.

foto
foto

- Al mirador de la Sanaqueta, davant l'Església vella, observarem les muralles del Cap de la Vila, l'atalaia del turó de la Torreta (amb el niu de cigonyes) i el meandre del Tamarigar. Interpretació de com hagués sigut l'antiga mesquita d'aquell Muràbit islàmic i la seva transformació en temple cristià.

- A l'Església Vella observarem el seu estat de conservació, tal qual va quedar després de la guerra, amb la pèrdua de les imatges, els retaules i tot el mobiliari interior. Interpretarem la seva magnífica arquitectura, d'estil renaixentista (s. XVI), obra de l'orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, amb l'esgrafiat de la cúpula i les pintures del altar i el creuer.

foto
foto

- Dins l'Església vella veurem tres exposicions:

  • La terrissa miravetana: art i tradició.
  • Imatges de la "Gran Batalla": el pas de l'Ebre.
  • La Ruta del Temple: història i patrimoni.
foto
foto

- Us projectaré el film documental inèdit "Miravet 1930" del pintor Joaquim Mir a Miravet enregistrat per ell mateix en 1929, on es pot veure com era la vida quotidiana dels miravetans abans de la Batalla de l'Ebre i la navegació tradicional en llagut pel riu.

- També descobrirem l'ara romànica dels templers, peça original de la capella del castell. Analitzarem les seves místiques proporcions que revelen els preceptes hermètics dels mestres canters i la taula de Salomó.

foto
foto

* En acabar la visita, a modo de prova acústica us oferiré un cant gregorià: un salm de l'antic testament amb el qual els templers s'encomanraren a Déu abans de la seva capitulació en 1308, després d'un setge de dotze mesos al castell.


Creuers per l'Ebre

foto

La visita guiada a Miravet es pot completar amb un creuer per l'Ebre a Benifallet.

La visita a Miravet, en coordinació amb l'ajuntament de Benifallet, recomana els seus serveis de passejos en barca pel riu al voltant de Benifallet per a grups.

  • Grups Llagut Benifallet: màxim 47 pers.

*Segons temporada i disponibilitat.
Més informació: 977462005


Ruta de la Batalla de l'Ebre

115 dies d'intens combat es succeïren entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938. Miravet, punt estratègic pel pas de l'Ebre, fou testimoni dels bombardejos i l'anar i tornar de les tropes d'un costat a l'altre del riu durant la Batalla de l'Ebre.

  • Itinerari de la ruta: creuament de l'Ebre pel Pas de la Barca, visita al poble vell de Miravet (àrea devastada) i l'església (exposició sobre la Batalla de l'Ebre); visita al museu "Les veus del front" de Pinell de Brai, ascens a la cota 705 de la serra de Pàndols (monument a la Lleva del Biberó, refugi i trinxeres); visita al museu de la Batalla de l'Ebre de Gandesa, visita a Coll de Moro (observatori de l'Exèrcit de Franco, monolit i trinxeres); Vilalba dels Arcs (trinxeres dels Barrancs i monuments al Terc de Montserrat a la Punta Targa); la Fatarella (trinxeeas de les Devees); visita al poble vell de Corbera d'Ebre (àrea devastada).
  • Duració: tota una jornada (en horari d'estiu)

foto
foto

La ruta s'inicia a Miravet, un dels punts per on passaren les tropes republicanes de l'Exèrcit Popular de l'Ebre. Ho farem per l'últim Pas de Barca original, sense motor, seguint el camí de les Illetes i continuant pel poble antic fins l'Església Vella, on veurem una exposició d'imatges sobre el pas del riu.

Observarem l'estat en que es troba el "Cap de la Vila", la perdua de bona part de les cases i els impactes de metralla i bombes a l'Església Vella. Aquesta va ser saquejada el 1936 i bombardejada el 1938 però, a diferència de la de Corbera, s'ha pogut salvar de l'enderroc i ara és un monument viu amb evidències clares del pas de la guerra.

Després ens desplaçarem a Pinell de Brai on visitarem el centre d'interpretació "Les veus del front" sobre el paper de la premsa durant el conflicte. Travessarem les serres de Pàndols i Cavalls per pujar fins la cota 705 on es troba el monument a la Lleva del Biberó, amb refugis i trinxeres.

Continuarem fins Gandesa per visitar el CEBE (Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre) i Coll de Moro, observatori estratègic militar de Franco.

A Vilalba dels Arcs descobrirem les trinxeres dels Barrancs i els monuments al Terç de Montserrat. Un dels llocs on es produïren els enfrontaments més durs i cruels de la Batalla de l'Ebre.

Prop de la Faterella trobarem les trinxeres de les Devees i, passant per Camposines, arribarem a Corbera d'Ebre, on visitarem el seu Poble Vell: el Guernika català.

Més Informació: 691 561 868

Segons les circunstàncies i el grup, el programa pot variar per criteris propis del guia.


I ara també disponible la nova GUIA DE MIRAVET: HISTORIA I PATRIMONI

Guia Visual del Castell de Miravet

Inici Idiomes | Presentació | info@miravet.info | 656 266 398
El Balcó de Miravet | Palau de Miravet: centre d'art Joaquim Mir
Visita guiada a castell i Miravet | Visita didàctica al castell de Miravet

+Serveis Turístics | +Patrimoni

Situació i Accessos
| Plànol de Miravet | Mapa de les Terres de l'Ebre
La Ruta del Temple | Miravet al llarg de l'any | Miravet i les Terres de l'Ebre
Aurelio López © 2002-2017
Tots els drets reservats. Prohibida la reproducció, copia o distribució, total o parcial, de qualsevol component, text o imatge, d’aquesta web, sense el consentiment dels autors, segons les lleis internacionals sobre el copyright i la propietat intel.lectual. Veure l'
avís legal.

ebreguia.com