El Setge de Miravet és una obra de teatre que representa el drama històric envers la fi de l'orde del Temple a la Corona d'Aragó, en concret els fets que van tenir lloc a Miravet (seu de l'Orde) durant el setge de 1307 a 1308.
Recull les vicissituds i negociacions entre Jaume II i els cavallers del Temple de la seva senyoria durant el procés portat a terme contra l'Orde i el setge al castell de Miravet, que s'allargà dotze mesos.
Al mateix temps pretén ser un homenatge als nostres abantpassats de la "roca sagrada de l'Ebre": Muràbit.
La població musulmana i jueva va conviure amb els nous senyors cristians, monjos-guerrers, essent testimoni del seu pas per aquestes terres.
|
|
Disseny original: Aurelio López ©2000
|
Debem a Joaquim Marsal l'aportació de la idea original i a Santi Marsal, director, estudiós de la materia i creador executiu de l'obra, l'honor de poder representar aquests aconteixements històrics, així com a l'Associació Cultural "La Tàpera" la seva adaptació, interpretació i escenificació gracies a un grup de voluntaris, veïns de Miravet en la seva majoria, que han fet possible la representació teatral cada any.
Es la nostra manera de fer honor a la memòria dels frares-guerrers de la creu roja i l'espasa així com de tots aquells abantpassats nostres que es sacrificaren pel somni d'un futur millor.
El grup d'actors es divideix en els sarraïns miravetans (els "morets"), representants de l'aljama jueu musulmana, els cavallers del Temple, els soldats i escuders dels templers, els almogàvars, els soldats i delegats de la cort reial, les ànimes en pena de l'infern i la mort de l'Apocalipsis, així com l'encarnació del fantasma del traidor del Temple: Jaume de Garrigans.