El Pas de Barca
L'última transbordador original de tot l'Ebre que encara funciona sense motor, creuant el riu de vora a vora tan sols amb el corrent de l'aigua i la mestria del barquer.

El Pas de Barca
Horari: hivern de 9 a 13 i de 15 a 18 hores; estiu de 8 a 13 i de 15 a 19 hores. Els dies de Setmana Santa, juliol i agost no tanca al migdia.
Amb senyera roja (vermella) = fora de servei per problemes de cabal, pluja o vent fort contracorrent.
El Poble antic o Cap de la Vila
El Poble antic de Miravet o "Cap de la Vila", al peu del castell i penjat sobre el riu Ebre, mereix tota la nostra atenció. En un altre temps aquest fou la ràpita o centre urbà de l'alqueria musulmana de Miravet, que incloïa les sénies del seu terme.

La Drassana medieval
Atrau a primer cop d'ull per la imatge pintoresca del seu conjunt i el seu tipisme, éssent el poble amb més encant de tot l'Ebre.
Conserva edificis únics i monumentals com l'última drassana fluvial, on calafetejaven els llaguts, l'antic molí d'oli i vernís terrissaire, l'arcada i espai de l'aljama morisca i l'Església vella, magnífic temple sanjoanista del segle XVI.
També destaquen les seves muralles i la talaia, el mirador de la Sanaqueta, la Costa de Riago i els seus carrers i porxos, amb les cases penjades sobre l'Ebre.
És d'especial interès el seu enclavament, sobre la roca roja que corona el castell. Un penya-segat vermellós que emergeix vertical de dins mateix de l'Ebre i el fa girar amb sorprenents i sorollosos remolins, en una lluita constant entre l'aigua i la terra.
L'Església Vella (s. XVI)
Magnífic temple renacentista, construït per l'orde de l'Hospital (santjoanistes) entre 1565 i 1585, sobre l'emplaçament de l'antiga mesquita.
Impressiona per ser un conjunt ben proporcionat i d'estil put i equilibrat que, en molts aspectes, recorda l'obra original de Brunelleschi, així com pels esgrafiats de la cúpula i les pintures murals interiors, d'època posterior.

L'Església Vella
Fou víctima dels saquejos de 1936 i els bombardejos de la Batalla de l'Ebre, però ha sobreviscut a la Guerra i un llarg període d'abandó. Amb de l'esforç i la dedicació del Patronat que la gestiona, s'està restaurant i constitueix el segón monument més emblemàtic de Miravet.
Desconsagrada i amb usos culturals (concerts, bodes, etc.) disposa a l'interior diverses exposicions: una de terrissa de Miravet, una altra d'imatges de la Batalla de l'Ebre i la més important i curiosa, una col.lecció de grans maons de terrissa, trobats al lloc, amb icones i símbols romànics pertanyents a les tres cultures.
A més, dins es conserven la pica i l'ara original del temple romànic del castell, una peça clau que amaga un gran simbolisme i coneixements hermètics de geometria...
El Castell templer (s. XII)
És el quart monument més visitat de la Generalitat de Catalunya (el més visitat de les Terres de l'Ebre).

El Castell templer
Antiga fortalesa medieval d'origen andalusí, tranformada i ampliada pels cavallers del Temple en un castell convent d'esperit croat (s. XII). L'estil correspón al romànic tardà i el gòtic de transició, éssent obra dels mestres cistercencs vinguts de la Provença, anterior a Poblet i Santes Creus.
Està considerat com un dels millors exemples de l'arquitectura religiosa i militar de l'Orde del Temple a tot Occident.
La terrissa miravetana
Agrupats al Raval dels Canterers es troben els últims mestres terrissaires d'aquest poble, amb una llarga història artesanal i un dels pocs que encara conserva viu l'ofici. El Raval està declarat Zona d'Interès Artesanal per la Generalitat de Catalunya.

La Terrissa miravetana
Set són els tallers canterers on encara es pot veure com el mestres treballen el fang amb les seves mans i l'ajut del torn, així com adquirir les peces més tradicionals de Miravet: pitxells i gargoles (com la del Moixó), cadufos, càntirs, rivells i, com no, les famoses gerres de Miravet.
- Visites: s'acepten grups familiars i reduïts (per la limitació dels tallers i per no destorbar la feina).
- Horaris: de 9,30 a 13 i de 15,30 a 19 hores. Diumenges no treballen i per la tarda són tancats; alguns només obrin el diumenge al de matí. L'entrada és lliure.
|