.
.
 Qué veure a Miravet

El Pas de Barca i
el riu Ebre


El Poble Antic


L'Església Vella


El Castell templer


La Ruta de les Blores


La terrissaMiravet disposa de més recursos patrimonials que encara estan per recuperar:

-El molí i assut medieval: l'únic original de tot l'Ebre, oblidat per la Hidrogràfica de l'Ebre.

-El poblat ibèric del Turó de la Torreta: en propietat privada i encara per excavar.

-El poblat berber de les Blores: de tipus taddar, als peus del castell. Però als arqueòlegs no els interessa el món islàmic, prefereixen l'ibèric i el romà...

-Els forns de terrissa: propietat dels terrissaires, en desús. Només Jornet i Sales conserven els forns en actiu. Emilio Treig l'ha recuperat com a magatzem-exposició.

-Les Sénies: petites hortes amb mas i sénia (pou amb roda de cadufos i safareig) molt típiques a les Terres de l'Ebre.

-GR99 o Camí de Sirga: Aquest sender segueix tot el curs del riu Ebre, des de Fontibre fins el Delta. Al seu pas entre Miravet i Benifallet travessa el Pas de Barrufemes, el tram més atractiu de tot l'Ebre.

El dia 12 de novembre de 2004 els representants dels diferents partits polítics de Catalunya es van reunir a Miravet per celebrar la primera Cimera de l'Estatut.

Sabies què... la Cimera de l'Estatut no va tenir lloc al castell de Miravet?

Es van reunir al Molí Vell, al poble antic de Miravet, a la vora del riu, no pas al castell, on només es va fer la roda de premsa i la foto.

656 266 398

El Pas de Barca

L'última transbordador original de tot l'Ebre que encara funciona sense motor, creuant el riu de vora a vora tan sols amb el corrent de l'aigua i la mestria del barquer.


El Pas de Barca

Horari: hivern de 9 a 13 i de 15 a 18 hores; estiu de 8 a 13 i de 15 a 19 hores. Els dies de Setmana Santa, juliol i agost no tanca al migdia.

Amb senyera roja (vermella) = fora de servei per problemes de cabal, pluja o vent fort contracorrent.

El Poble antic o Cap de la Vila

El Poble antic de Miravet o "Cap de la Vila", al peu del castell i penjat sobre el riu Ebre, mereix tota la nostra atenció. En un altre temps aquest fou la ràpita o centre urbà de l'alqueria musulmana de Miravet, que incloïa les sénies del seu terme.


La Drassana medieval

Atrau a primer cop d'ull per la imatge pintoresca del seu conjunt i el seu tipisme, éssent el poble amb més encant de tot l'Ebre.

Conserva edificis únics i monumentals com l'última drassana fluvial, on calafetejaven els llaguts, l'antic molí d'oli i vernís terrissaire, l'arcada i espai de l'aljama morisca i l'Església vella, magnífic temple sanjoanista del segle XVI.

També destaquen les seves muralles i la talaia, el mirador de la Sanaqueta, la Costa de Riago i els seus carrers i porxos, amb les cases penjades sobre l'Ebre.

És d'especial interès el seu enclavament, sobre la roca roja que corona el castell. Un penya-segat vermellós que emergeix vertical de dins mateix de l'Ebre i el fa girar amb sorprenents i sorollosos remolins, en una lluita constant entre l'aigua i la terra.

L'Església Vella (s. XVI)

Magnífic temple renacentista, construït per l'orde de l'Hospital (santjoanistes) entre 1565 i 1585, sobre l'emplaçament de l'antiga mesquita.

Impressiona per ser un conjunt ben proporcionat i d'estil put i equilibrat que, en molts aspectes, recorda l'obra original de Brunelleschi, així com pels esgrafiats de la cúpula i les pintures murals interiors, d'època posterior.


L'Església Vella

Fou víctima dels saquejos de 1936 i els bombardejos de la Batalla de l'Ebre, però ha sobreviscut a la Guerra i un llarg període d'abandó. Amb de l'esforç i la dedicació del Patronat que la gestiona, s'està restaurant i constitueix el segón monument més emblemàtic de Miravet.

Desconsagrada i amb usos culturals (concerts, bodes, etc.) disposa a l'interior diverses exposicions: una de terrissa de Miravet, una altra d'imatges de la Batalla de l'Ebre i la més important i curiosa, una col.lecció de grans maons de terrissa, trobats al lloc, amb icones i símbols romànics pertanyents a les tres cultures.

A més, dins es conserven la pica i l'ara original del temple romànic del castell, una peça clau que amaga un gran simbolisme i coneixements hermètics de geometria...

El Castell templer (s. XII)

És el quart monument més visitat de la Generalitat de Catalunya (el més visitat de les Terres de l'Ebre).


El Castell templer

Antiga fortalesa medieval d'origen andalusí, tranformada i ampliada pels cavallers del Temple en un castell convent d'esperit croat (s. XII). L'estil correspón al romànic tardà i el gòtic de transició, éssent obra dels mestres cistercencs vinguts de la Provença, anterior a Poblet i Santes Creus.

Està considerat com un dels millors exemples de l'arquitectura religiosa i militar de l'Orde del Temple a tot Occident.La terrissa miravetana

Agrupats al Raval dels Canterers es troben els últims mestres terrissaires d'aquest poble, amb una llarga història artesanal i un dels pocs que encara conserva viu l'ofici. El Raval està declarat Zona d'Interès Artesanal per la Generalitat de Catalunya.


La Terrissa miravetana

Set són els tallers canterers on encara es pot veure com el mestres treballen el fang amb les seves mans i l'ajut del torn, així com adquirir les peces més tradicionals de Miravet: pitxells i gargoles (com la del Moixó), cadufos, càntirs, rivells i, com no, les famoses gerres de Miravet.

  • Visites: s'acepten grups familiars i reduïts (per la limitació dels tallers i per no destorbar la feina).
  • Horaris: de 9,30 a 13 i de 15,30 a 19 hores. Diumenges no treballen i per la tarda són tancats; alguns només obrin el diumenge al de matí. L'entrada és lliure.

Inici Idiomes | Presentació | info@miravet.info | 656 266 398
El Balcó de Miravet | Palau de Miravet: centre d'art Joaquim Mir
Visita guiada a castell i Miravet | Visita didàctica al castell de Miravet

+Serveis Turístics | +Patrimoni

Situació i Accessos
| Plànol de Miravet | Mapa de les Terres de l'Ebre
La Ruta del Temple | Miravet al llarg de l'any | Miravet i les Terres de l'Ebre
Aurelio López © 2002-2017
Tots els drets reservats. Prohibida la reproducció, copia o distribució, total o parcial, de qualsevol component, text o imatge, d’aquesta web, sense el consentiment dels autors, segons les lleis internacionals sobre el copyright i la propietat intel.lectual. Veure l'
avís legal.

ebreguia.com