logo ebreguia

pic

Per la franja en BTT

De la Mediterrània a l’Aneto.

AUTOR: Josep Insa Montava

SINOPSI: Aquest llibre presenta un itinerari per fer en bicicleta de muntanya que ens portarà de la Mediterrània fins a l’Aneto. Aquest itinerari es pot realitzar en diverses etapes, que recorren les comarques del Baix Maestrat, el Matarranya, el Baix Cinca, la Llitera i la Ribagorça.

Col.lecció Azimut n.28

Per la franja en BTT (i 4x4)
Ampliació de la Ruta 5-3 del mapa-guia*

1a ETAPA (variant B)
Pantà d’Ulldecona, les Vallcaneres i el coll de la Creu fins Beseit

Distància total: 89,300 km (però nosaltres només farem 71,700 amb la variant B).

Desnivell: 1.450 metres.

Quilòmetres per asfalt: 23,700 km (per la variant B).

Quilòmetres per pistes de terra: 48 km (aptes per 4x4)

Dificultat tècnica: cap ni una (ja sigui BTT o 4x4)

Temps aproximat: de 9 a 11 hores (en BTT) segons les condicions físiques de cadascú i sense comptar les parades; de 4 a 6 hores en 4x4 segons l’estat de les pistes.

Punts d’aigua: la font del Faig a les Vallcaneres, Fredes, Beseit.

Punt de sortida: seguint la carretera que va de la Sénia a la Pobla de Benifassà, des del pantà d’Ulldecona, passat el pontet.

Descripció de la ruta

km 41,500: som al començament de la pista que, del costat del pantà d’Ulldecona (500 m) i deixant l’itinerari mare, ens donarà accés al bonic barranc de la Fou, i ens permetrà recórrer-lo i conèixer un xic més els Ports per camins poc transitats i tranquils. Seguirem la pista de terra que passa per damunt i prop de les aigües del pantà.

km 43,600: passem per una agrupació de masos i xalets anomenats els Mangraners; anem seguint la pista, que ara baixa una mica. A la dreta, a l’altre costat del pantà, hi veiem el mas del Rector (o Retor), actualment convertit en una gran mansió.

km 44,900: passem per un pont a l’altre vessant del barranc de la Fou, entrem al Racó del Salt i a la dreta trobem un petit barranc, uns quants metres per damunt del qual hi ha la font de la Fou. Som a l’Estret de la Mola (500 m).

km 45,600: a l’esquerra deixem la pista que, creuant un pont, entra al bonic barranc del Salt. Seguim amunt pujant un xic; el paratge és molt bonic i muntanyós, amb grans parets de roca. Per l’esquerra anirem veient el llit del barranc de la Fou amb moltes roques (els aiguats de la tardor del 2000 hi van fer moltes destrosses). Aviat veurem al davant les alteroses parets del Morral Desplegat (1.015 m) i, més amunt, la Mola Aixada (870 m), amb unes cingleres molt espectaculars. El bosc cada cop és més bonic i espès.

km 48,400: a la dreta veiem la casa dels Forestals (600 m) i el barranc del Racó del Tabac. Una mica més amunt regalima l’aigua (a l’hivern i primavera) de la font dels Àngels. A l’esquerra s’alça imponent la Moleta dels Hortets (923 m). Anem remuntant pendents força inclinats. Creuem el barranc del Racó de l’Avellanar. A l’esquerra ja podem veure molt esveltes i altives les parets del Morral del Catinell (1.238 m). La pista es va redreçant amunt.

km 55.200: sota mateix de les parets del Morral del Catinell (1.030 m) ens trobem el pas barrat als vehicles, però que per a nosaltres no representa cap problema. La pista baixa un xic i torna a guanyar alçada proporcionant boniques perspectives de l’entorn.

km 56,700: creuem el barranc del Retaule (1.000 m), on deixem una pista a la dreta que va a la Portella Calsa i a les Casetes Velles, amb senyals d’un PR. Anem seguint la nostra pista, que va guanyant alçada a poc a poc. Tot seguit creuarem el barranc de la Carrasca.

km 59,200: passem pel mas de les Vallcaneres (1.180 m), envoltat de parades ermes on hi sol pasturar bestiar. Una mica més amunt passem pel costat d’un bassot i trobem la font del Faig. Ara vénen tres revolts que ens faran guanyar força desnivell. El primer i per la dreta ens porta al sender del GR 8 (gran recorregut); pintat amb senyals vermells i blancs, va creuant tots els Ports des de Paüls i va cap a Fredes passant pel refugi de la Font Ferrera. Seguim la pista i els senyals.

km 62,200: arribem a dalt de la carena (1.220 m); la pujada forta i sostinguda ja ha acabat. Des d’aquí tenim bones vistes per sobre d’un bosc molt aclarit. A la dreta veiem terres aragoneses i a l’esquerra la vall del Barranc de la Fou, per on hem pujat.

km 63,400: una cadena barra el pas als vehicles. Seguim baixant una mica per trams de bosc molt espès i verd.

km 65,300: trobem un encreuament important i decisiu. Si volem anar pel camí que ens meni al refugi de la Font Ferrera (obert solament els caps de setmana i les vacances), cal seguir la pista de l’esquerra (ampliada a la tardor del 2000) uns tres-cents metres amunt i continuar per un caminal més estret que surt de l’esquerra d’una plaça envoltada de pins i que en menys d’un quilòmetre ens deixarà al lloc. Seguim per la mateixa pista per la qual veníem, en direcció a Fredes. Als encreuaments que anirem trobant hi ha indicadors. Anem pujant i baixant alguns trams curts. Tenim a prop el barranc dels Lladres.

km 64,550: trobem un nou encreuament que ve de la pista del refugi, senyalitzat com a GR 8. Seguim recte amunt.

km 66,200: trobem una nova desviació que si la seguíssim per la dreta ens portaria al mont Caro i Tortosa. Seguim, però, amunt per rampes fortes. Continuem envoltats de bosc molt frondós. Tenim a prop el barranc d’en Cervera.

km 70,900: tot pujant, a la dreta deixem una pista secundària (disc de direcció prohibida). Seguim per pendents més suaus.

km 71,700: per fi, arribem al coll de la Creu (1.240 m) i retrobem l’itinerari mare, que hem deixat al costat del pantà d’Ulldecona. Ara seguim a la dreta, cap a Beseit.

Foto

Hem escollit, de la col.lecció Azimut número 28, la 1a etapa (variant B) de la ruta que travessa els Ports des del Montsià, remuntant el riu Sénia, fins Beseit al Matarranya.

La variant A d’aquesta ruta marca l’itinerari per carretera, mentre que la variant B s’endinsa per una zona més muntanyosa, seguint pistes de terra tot remuntant el barranc de la Fou, les Vallcaneres, els bosc de Rafalgarí, el Negrell i el solà de la Coscollosa.

Hi ha una varietat de barrancs, cingleres i agulles altives, boscos... però cal estar ben preparat doncs la duresa d’aquesta variant és considerable.

Mapa 1: Punt de sortida

FotoAmpliar mapa-ruta

Mapa 2: Ruta 1 i 2

FotoAmpliar mapa-ruta
Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)