El riu Ebre i el pas de barca

El riu Ebre a Miravet és tot un oasi ideal per la pràctica del piragüisme i fer rutes a peu. A més el pas de barca de Miravet és l'últim original sense motor.

Miravet, un paradís natural

Des del Palau de Miravet i El Balcó de Miravet gaudireu de la majestuositat del paisatge davant el riu amb unes vistes privilegiades.

L’últim transbordador original sense motor de tot l’Ebre.
La Ribera d’Ebre, el paradís dels amants del caiac.

El riu Ebre a Miravet

L’Ebre és aigua i vida; paisatge, natura i cultura. 

Meandres, illes i delta. Muntanyes i passos estrets. Camps de conreu, pobles i barques. 

Parcs naturals, reserva de la biosfera i biodiversitat. 

 

En arribar a la Ribera d’Ebre, havent recorregut quasi mil quilòmetres, es troba amb l’abraç de les muntanyes que l’obliguen a flexionar, sortejar i travessar illes, meandres, penya-segats i pasos estrets, com és el cas del Pas de Barrufemes a Miravet. 

Al seu pas, el riu és rebut per antics pobles d’ibers i llaguters, deixant frondosos boscos de ribera i fertilitzant camps de conreus d’oliveres, vinya, presseguers i cirerers, abans de continuar tranquil·lament fins a la mar.

El cor de la reserva de la biosfera és la Ribera d’Ebre.

Reprodueix vídeo

El riu Ebre a Miravet

Un marc incomparable d’increïble bellesa!

El pas de barca

Creuant el riu pel pas de barca és una experiència única.

El pas de barca de Miravet és l’últim vestigi de la navegació fluvial tradicional, sense motor, a tot l’Ebre. Un transbordador amb una plataforma sobre dos llaguts originals, que ens permet creuar el riu amb vehicle o a peu, fent servir el corrent de l’aigua.
Paso de Barca de Miravet y castillo templario sobre el río Ebro

Horari del pas de barca

Tots els dies de 8h a 13h i 15h a 19h (18h a l’hivern o posta de sol).
* Diumenges i festius obre a les 9:00h.

Caps de setmana des de Setmana Santa a tots Sants no tanca al migdia.

Agost: tots els dies de 8:00h a 20:00h.

Setmana Santa de divendres a dilluns no tanca al migdia.

TANCAT (bandera roja): 25 i 26 desembre / 1 i 6 gener / per inclemències del temps com pluja o forts vents i riuades.

* No es permet creuar amb autocaravana.

Preus servei de pas

  • Cotxes: 3,00€
  • Veïns/nes de Miravet: 2,00€
  • Usuaris assidus (comercials, pagesos, etc): 1,75€
  • Motos de més de 50cc: 2,50€
  • Motos fins 50cc: 2,00€
  • Bicicletes: 1,50€
  • Persones a peu: 1,00€

Les barques de pas

enginyeria sostenible

Els humans, en el seu negit d’anar d’un indret a un altre, han tingut que salvar els accidents geogràfics que la natura els ha imposat. Una d’aquestes dificultats era el creuament dels rius. A l’Ebre, riu ample i cabalós, s’emprava un mitjà original: les barques de pas.

L’orígen de les barques de pas es remonta a temps immemorials. La de Miravet apareix referenciada en un conflicte entre els templers i els Entença pel cobrament del dret de pas.

Habitualment eren instal·lades en llocs de vigilància o fàcil defensa. Totes elles eren propietat dels senyos jurisdiccionals, els quals les arrendaven. Avui dia la de Miravet és gestionada per l’Ajuntament.

Està formada per dos llaguts sobre dels quals descansa una plataforma de fusta.  Per tal que el corrent del riu no se l’endugui, està subjecta a un cable metàl·lic anomenat ramalet, que enllaça amb la gúmena, un altre cable més gruixut que travessa el riu a una certa alçada de l’aigua, els extrems del qual són fortament encastrats en un piló a banda i banda del riu. L’entrada i sortida de la plataforma s’efectua a través d’un embarcador mòbil que puja o baixa en funció del cabal del riu. La barca s’impulsa gràcies al corrent del riu i la mà destra del barquer, qui domina el timó i la fa maniobrar amb mestria.

En el passat jugava un paper força important, ja que per manca de ponts estables s’havia de recórrer a aquests mitjans mòbils per comercialitzar entre els pobles d’ambdues ribes, per creuar ramats transhumans en la recerca de noves pastures, els pagesos per treballar les terres que tenien a l’altre costat de riu, permetre el pas de serveis públics com el de correus i l’ordre, i, fins i tot, per assistir a les festes i fires dels pobles veïns.

Avui en dia les barques de pas de Miravet, Garcia o Flix són l’únic testimoniatge viu de l’antiga navegació fluvial per l’Ebre.

Un sistema ecològic, sostenible i modern preparat per al futur…

Llegir més Llegir menys

Activitats al riu Ebre

Miravet, el paradís del piragüisme al riu Ebre

Piragüisme a l'Ebre

L’activitat més divertida i recomanada per descobrir el riu i gaudir amb amics i família és, sens dubte, el piragüisme o caiac dins les aigües tranquil·les del riu Ebre.

creuers per lebre lo sirgador a miravet 4

Creuers a l'Ebre

Des de fa uns anys és possible gaudir de la navegació a l’Ebre amb embarcacions noves, com el Llagut de Benifallet o ‘Lo Roget’ d’Ascó i ‘Lo Sirgador’ de Tortosa.

GR99 cami de lebre etapa miravet benifallet

Camí de l'Ebre GR99

El GR-99 o Camí de l’Ebre, recorre el riu de principi a fin. Entre Miravet i Benifallet (12km), passa pel Pas de Barrufemes, a 4,5km. Un dels trams d’especial interès.

Kayak al riu Ebre a Miravet

L'assut de Miravet

Al riu Ebre hi ha tres assuts significatius, un de famós, l’assut de Xerta, un altre a Ascó i un tercer submergit a Miravet, del que queda una construcció medieval amb pontets i evidències d’un sistema de resclosa. És l’anomenat ‘Molinot’, accessible en barca o piragua des del mateix riu.

El meandre del Tamarigar

Davant mateix del Cap de la Vila de Miravet hi ha un gran meandre de 7 ha. Es tracta d’una reserva natural i ornitològica amb una gran varietat d’arbres i arbustos, on destaca el tamariu (Tamarix), així com d’aus aquàtiques i també rapinyaires, perfecte per la pràctica del birdwatching.

El pas de Barrufemes

L’Ebre, al seu pas per Miravet, serpenteja i travessa la Serra de Cardó per l’estret o Pas de Barrufemes, que marca el límit entre la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. És un tram plenament salvatge, rocós i frondós amb plegaments verticals i obliquos de pedra calcària, com la Roca Follatera.

Què veure al pas de barca

Espais d'interès per gaudir de la natura i la història

Camí de l'Aubasta

Un passeig molt agradable amb vistes per la vora del riu, el bosc de ribera i els camps de conreu, que arriba fins a Ginestar (3 km).

Camí del Tamarigar

Itinerari per dins el bosc de ribera fins el Mas de Reparo, amb vistes al castell. Voreja la Reserva Natural del Tamarigar (1 km).

Refugi de pontoners

Xarxa de túnels excavats pels soldats republicans a les parets de conglomerat del barranc.
*S’ha de travessar la carretera.

La navegació fluvial

Des de sempre l’home ha navegat per l’Ebre amb embarcacions adaptades: llaüts, pontones, muletes i passos de barca, com el de Miravet, de diferents mides i formes.

Parlar de la navegació fluvial a l’Ebre és parlar del passat, quan els llaüts navegaven pel riu des de Logronyo i Tudela fins a Tortosa.

La navegació tradicional del passat forma part del record i ha quedat immortalitzada en imatges, filmacions, com la de Joaquim Mir de 1929, o el conegut llibre de Jesús Moncada, “Camí de Sirga”. 

La recuperació de la navegabilitat a l’Ebre s’està portant a terme en 6 trams, entre la desembocadura i Riba-roja d’Ebre (128 km):

– Desembocadura-Amposta (26 km): perfectament navegable amb embarcacions d’1,5 metres de calat màxim.
– Amposta-Tortosa (17 km): navegable per a vaixells fins a 50 m d’eslora i 1,5 m de calat, seguint les indicacions del canal navegable abalisat (50 m d’amplada). Cabal mínim de 80 m2/s.
– Tortosa-assut de Xerta (18 km): navegable amb barques de 80 cm a 1 m de calat, seguint les indicacions del canal navegable i anant en compte amb les platges de riu i dipòsits sedimentaris de barrancs i torrenteres. Cabal mínim: 100  m2/s.
– Assut-Benifallet (12km): perfectament navegable per l’estancament d’aigua de l’assut amb embarcacions d’1,5 m de calat màxim.
– Benifallet-Móra d’Ebre (11 km): navegable amb embarcacions més lleugeres de 40 cm de calat màxim i motor retràctil extremant les precaucions per la presència de cossos de sorra mòbils submergits que disminueixen la profunditat. Cabal mínim: 100-150  m2/s. Aquest tram, a l’inrevés, és idoni per a la pràctica del piragüisme, donada la presència de nombroses platges, illes, meandres i canals alternatius naturals que inviten a la descoberta, les aturades i el bany, a més de travessar un dels entorns naturals i salvatges més impressionants de tot l’Ebre (Miravet i el pas de Barrufemes).
– El tram entre Móra d’Ebre i Riba-roja d’Ebre passa per l’assut d’Ascó, el meandre i panté de Flix, però es pot practicar el piragüisme i el lloguer d’embarcacions-apartaments al pantà de Riba-roja d’Ebre.
– Parelles de boies laterals, seguint el sistema de l’AISM (Associació Internacional de Senyalització Marítima), amb boies rojes-babord (cilíndriques) i verdes-estribord (còniques).
– Codi de senyals verticals que anuncien els ponts, l’assut i el pas de barca de Miravet.
– Tots els pobles del projecte executat disposen de rampes i embarcadors.
Informació (IDECE): 977 510 556 (normativa, empreses que acompleixen la LEGALITAT vigent, situació del canal navegable, temporada, serveis diversos, etc).
Llegir més Llegir menys

Les riuades a l'Ebre

L’Ebre és el riu més cabalós  de la península (entre 100 i 500 m3/s). Cada pocs anys, patia desbordaments i riuades, algunes d’elles catastròfiques i transformadores del seu curs.

Les riuades donaven fertilitat a la terra i nodrien el delta dels sediments necessaris per mantenir el seu ecosistema, moltes vegades a costa de vides i grans destrosses.

La riuada catastròfica de 1787, d’uns 22.000 m3/s, va cobrir tot el poble fins a la teulada del Palau i la capella de Sant Domingo. 

Extracte de la resolució del rei Carles III en la que s’aprova l’exempció del Cadastre:

Que la Ciudad de Tortosa, y los Pueblos de Amposta, Aldover, Cherta, Tivenys, Benifallet, Ginestar, Miravet, Benisanet, Mora de Ebro, Ascó, Flix, Rivaroya, queden exentos de la Contribución de Catastro por quatro años, con declaración de que aunque esta gracia es absoluta en común, no comprehende a los Vecinos, y hacendados que puedan pagar, para que con los que de estos se exija, se socorra, y fomente a los que por haver sido mas desgraciados necessiten de mayor auxilio, que el del indulto de la contribución para volver a sus respectives faenas”.

Altres riuades històriques van ser les de 1488, 1582 1617, 1743, 1907, 1937 (en plena Guerra Civil Espanyola) d’entre 6.500 i 9.400 m3/s.

I entre les més recents es conten les de 1956, 1961, 1982, 1997, 2001, 200 i 2015, en que l’aigua va cobrir la Plaça de l’Arenal arribant, en alguns casos, al primer pis de les cases més properes al riu.

Trobareu plaques amb les marques i data d’algunes d’aquestes riuades Bar Amadeo, el Palau de Miravet i el Portal del Motxo.

Llegir més Llegir menys