Casa Singular
Una casa monument emblemàtica
Joaquim Mir
Una galeria d'art i exposicions
Casal d'hostes
Un allotjament singular davant l'Ebre

Palau de Miravet

Història d'una Casa Singular

El Palau de Miravet és el centre d’art Joaquim Mir i casal d’hostes.

Un allotjament singular amb les comoditats d’un hotel i una atenció personalitzada.

Benvinguts al Palau de Miravet, un allotjament singular amb les comoditats d’un hotel en un lloc privilegiat davant l’Ebre.
És l’edifici civil més emblemàtic Miravet i està declarat monument BICL com a “Casa Singular“.
La casa senyorial, restaurada amb cura i habilitada com allotjament, va ser escollida per formar part del grup hoteler de prestigi RUSTICAE i acull la galeria i centre d’art Joaquim Mir.
Palau de Miravet hotel casa rural donde dormir 7
Joaquim i Aureli, amfitrions de El Balcó de Miravet
La nostra historia

Palau del Comanador
Casa Singular

centre dart joaquim mir
Centre d'art

Galería d'art i exposicions
Joaquim Mir

Allotjament singular Palau de Miravet
Casal d'hostes

Allotjament singular
HUTTE-002499

Palau de Miravet, una casa sostenible
Experiències

Paquets d'estades,
activitats i serveis

Història del Palau

El Palau de Miravet va ser la residència del Gran Mestre de l’Orde de l’Hospital Pere Ramón Sacosta (1446-1461), va patir la guerra dels Segadors i és reconstruït al segle XIX pel governador de Tarragona, Don Juan Satorra (1844), durant la desamortització de Pascual Madoz.

Els últims propietaris van ser la família Vives Prescolí i el 2008 és adquirit per Santiago Marsal qui, amb el seu germà, Joaquim Marsal, posen en marxa el “Projecte Mir”, amb una acurada restauració i rehabilitació per convertir-ho en centre d’art i casal d’hostes en honor a la figura del pintor Joaquim Mir, qui residí i dedicà part de la seva obra a Miravet entre 1929 i 1930.

La nostra història

Santi Marsal el va comprar per salvar i dignificar aquesta casa monumental, protagonista de la façana fluvial de Miravet. Una obra magna que es va allargar quasi dotze anys amb l’ajut del seu germà.

Joaquim Marsal va tenir la idea de fer un homenatge a Joaquim Mir, aprofitant l’espai com a centre d’art, tenir el taller de pintura i escultura, acollir amics i artistes a títol personal i fer concerts, exposicions i actes culturals.

Més tard jo, l’Aureli, vaig suggerir obrir-ho com allotjament casal d’hostes, compartir les bondats de la casa i fer visites concertades. Des de llavors porto la gerència i atenció personal dels hostes amb l’experiència com amfitrió a casa nostra: El Balcó de Miravet.

Palau de Miravet, obres de restauració
Palau de Miravet, obres de restauració
Projecte sostenible de restauració del Palau de Miravet
Projecte sostenible de restauració del Palau de Miravet

Un projecte sostenible

El projecte de restauració del Palau ha anat a càrrec dels arquitectes Olivier Colin i Jérôme Bigot, experts en sostenibilitat, amb les aportacions de Joaquim Marsal i l’Aureli (art i decoració).

El factor humà local ha estat clau amb els treballs d’Agustí “el paleta”, Narcís “el fuster”, Josep Maria “de la Morena” (electricista) i l’últim canyisser, “el pinellà”, qui ens fa fer els canyissos artesans de la coberta.

En tot moment hem procurat respectar, recuperar i salvar els elements originals, com el color blau de la façana amb calç i vidre de cobalt molt (un luxe en aquella època), mobles i decoració interior, terres hidràulics i vigues de fusta, les quals hem tractat amb oli de llinosa evitant productes químics tòxics i agressius. 

També hem recuperat el pou i cisterna (aprofitem l’aigua de pluja per la neteja i el reg), essent autònoms davant crísi de subministrament d’aigua. Hem aprofitat la roca de la muntanya a l’interior, el millor regulador tèrmic (amb una temperatura que oscil·la entre 19º i 22º estables tot l’any).

Especial atenció a l’aïllament tèrmic i acústic en parets, portes i finestres per garantir la millor eficiència energètica.

Les bombes de calor/fred són de la més alta clasificació A i baix consum, així com tota l’iluminació.

Ens ha sorprès com la casa genera i conserva un ecosistema propi i l’olor neutra i natural gràcies als productes de neteja probiòtics i l’absència d’ambientadors o pintures plàstiques amb retardant d’incendis.

Els extintors són de CO2 i pols no adherent per no fer malbé les pintures, frescos i mobiliari original en cas d’incendi.

Ara estem estudiant incorporar un sistema innovador de generació d’energia eòlica i aprofitar el vent constant de garbí (brisa marina) o cerç (vent del nord). A casa nostra ja tenim sistemes solars per escalfar l’aigua i la calefacció.

Hem seguit les directrius del Departament de Patrimoni, pel fet de ser casa-monument i estem orgullosos d’haver salvat un edific tan emblemàtic. I tot sense cap ajut o subvenció.

Llegir més Llegir menys

L'om de l'hort

El temporal Glòria (24 de gener de 2020) va tirar a terra el gran om (ulmus minor) de l’Hort de Marsal. Un arbre majestuós que donava ombra a tot el mas.

Gràcies al Joan de “Mobles Ecològics“, li vam donar una segona vida reciclant la fusta per fer la taula modular hexagonal del saló zen, les cadires i mobles del dormitori ecològic “Niu de la Ribera”.

Ara, l’esperit del Gran Om, com si es tractés d’un mantra, protegeix la casa, que dirien els sintoistes, i atrau el vol de les orenetes, portadores de bona sort.

Mobles ecològics del Palau de Miravet
Mobles ecològics del Palau de Miravet
Batalla de l'Ebre, soldalts davant el Palau de Miravet
Batalla de l'Ebre, soldalts davant el Palau de Miravet

"Ca Costa", una altra història

El Palau de Miravet és conegut pels miravetans com “Ca Costa” però la sabiduria popular ha oblidat fa temps l’orígen del mot, derivat del cognom del comanador hospitaler Pere Ramón Sacosta.

És l’edifici civil més emblemàtic del Cap de la Vila de Miravet (Ribera d’Ebre) i és inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a “Casa Singular“, monument BICL 11524.