logo ebreguia
* El Mapa-guia està a la venda en Lo Racó del Temple (Miravet) i recull les rutes més destacades d'ebregjuia.com amb un directori de serveis, restaurants, allotjaments selectes i els horaris dels monuments i museus.

Telf: 656 266 398

Ruta del Vi i de l'Oli (Priorat)
Ampliació de la Ruta 10 del mapa-guia*

Recorregut: Falset - Gratallops - La Vilella Baixa - Cabacés - La Bisbal de Falset - Margalef de Montsant

Punts d'interés: Celler de Falset; cellers de Gratallops i ermita de la Consolació; la Vilella Baixa (poble pintoresc); font i ermita de la Foia, retaule gótic i museu Eco del Greco a Cabacés; cova de Sta. Llúcia i restes dels molins "de lliura" a la Bisbal; ermita de St. Salvador, coves de la Taverna i del Filador i antics jaciments prehistòrics a Margalef.

Descripció de la ruta:

Falset (363 m., 2680 h.) és cap de comarca del Priorat i té tots els serveis sanitaris, culturals i administratius que com a tal li pertoquen. És vila molt antiga que ha desenvolupat la seva vida davallant a poc a poc del turonet que presideix el castell medieval.

Cooperativa de Falset
La fortificació de la plaça fou atorgada a Albert de Castellvell el 1142. L'església, edifici neoclàssic del s. XVIII, guarda les restes de Sta. Càndia. Trobem nobles construccions com el palau del duc de Medinacelli (actual ajuntament), que data de 1630, i el palau del comte d'Azara, d'una data semblant. Els dos edificis són a la plaça de la Quartera, porxada a les quatre bandes i força interessant. Es conserva el portal de Bou, única de les cinc portes de la muralla que tingué la població. Del començament del segle XX té Falset el celler de la Cooperativa Agrícola, obra de Cèsar Martinell, de gran capacitat, i l'edifici de les Escoles de tendències modernistes molt interessant. A 2 km. del poble en direcció a Reus, hi trobem l'ermita de St. Gregori, soplujada en una balma de roca roja i en mig d'un paratge en el que la pluja i l'erosió han model.lat la pedra amb formes fantàstiquees. Hi ha 2 hostals, 5 restaurants, bars, polisportiu cobert, benzinera, bancs, camp de futbol, piscina...

Sortirem de Falset per la carretera T-7100 i a 10 quilòmetres trobarem Gratallops (321m., 238h.) poble de gran tradició vinícola on serà possible de visitar cellers tradicionals amb l'encant de l'antigor i instal.lacions de molt nova factura. L'ermita de la Consolació, amb els seus xiprers ratallats dalt d'un turó, marca el centre de la comarca. Hi ha piscina municipal, 4 restaurants, 2 hostals, benzinera, camp de futbol, biblioteca i casal cultural-recratiu.

Continuant 4 quilòmetres per la mateixa carretera T-7100, arribem a la Vilella Baixa (214m., 194h.) poble cruïlla entre els de les dues bandes del Montsant. Conserva un pont ple de caràcter al peu de les altíssimes cases que espien el pas del riu Montsant i el riuet d'Scala-Dei, que es troben allí i marxen plegats a trobar el riu Siurana, més avall. Cal visitar els costeruts racons de vora l'església i el sorprenent carrer ''que no passa''. Hi ha una piscina municipal, un restaurant amb 3 habitacions per a hostes, un bar, un camp de futbol i un camp de tir.

La Vilella Baixa
La nostra ruta agafarà ara la carretera T-7020 que ens endinsarà en terres de l'antiga baronia de Cabacés, tot seguint el riu Montsant amunt. El primer poble que trobem després de 8 quilòmetres és, precisament, Cabacés (358m., 353h.), endinsat als contraforts de la serra de Montsant, que li aboca aigües abundoses i crea indrets magnífics, on trobem antigues ermites, com la molt remarcable de la Foia, Sant Roc i Sant Joan, ja al poble. Conserva a l'església un retaule gòtic de l'escola de Borrassà. Té fama l'oli d'oliva. Es pot visitar un petit museu anomenat ''El eco del Greco'', de reproduccions del famós pintor. Hi ha un restaurant, un polisportiu, una sala cultural polivalent, un camp de futbol i cooperativa agrícola.

Tot seguint la T-7020, trobarem de nou el riu i ben aviat a la dreta admirarem el pont Vell de Cabacés, pont medieval de traça ben airosa. A l'esquerra quedarà la carretera 7140 que porta a la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre) i seguirem sempre riu amunt, cap a la Bisbal de Falset (12 km.). Aquest bonic poble (372m., 268h.) dalt d'una roca, el riu als peus i la serra de Montsant al davant, us sorprendrà més d'un cop pel seu caràcter. Neix una font a la cova de Santa Llúcia, lloc de trobades i aplecs. Conserva restes dels ''molins de lliura'' . Hi ha l'ateneu bisbalenc, psicina, camp de futbol, pista polisportiva, estació meteorològica...

Recuperem la carretera T-7020 i arribarem ben aviat (4 km.) a Margalef de Montsant (378m., 157h.), antic poble entre impressionants roquerals del Montsant. La roca marca el traçat dels carrers, dóna suport a les cases i decora el conjunt. Té coves amb restes prehistòriques de gran interès (Filador, la Taverna) dalt del Montsant. També allà dalt, sota una roca, l'ermita de Sant Salvador, on és possible d'arribar-hi amb facilitat. Hi ha piscina, pista poliesportiva, sala cultural polivalent, un hostal-resturant. Es poden practicar esports aquàtics a l'embassament.

Des de Margalef és possible d'accedir, per la carretera 7130, a la 242, a la comarca de les Garrigues, la Ribera d'Ebre o el Baix Camp.

Més informació:
Oficina comarcal de Turisme: 977831023 | www.turismepriorat.org

Ruta facilitada pel Consell Comarcal del Priorat
Publicada a: El Balcó
http://www.elbalco.com/serveis/rutes/ct/ruta12.html

ebreguia.com

Foto

Paisatges del vi al cor del Priorat. Un passeig entre vinyes.

Recorregut proposat per Turisme del Priorat.

Contingut de la visita:
Visita a les instal•lacions i celler de la Vinícola del Priorat a Gratallops, amb audiovisual sobre el Priorat i la cooperativa. Sortida en direcció a La Vilella Baixa entre vinyes de nova plantació, vinyes centenàries de ceps recargolats plens de personalitat, fragments de bosc prioratí i un paisatge ple de caràcter, amb magnífiques vistes. Ens endinsarem en alguns secrets del Priorat a través d’explicacions sobre geologia, vegetació, conreu de la vinya, varietats de raïm, per poder entendre perquè els vins del Priorat es troben entre els més prestigiosos del món. Ho podrem corroborar en el tast guiat que es durà a terme a l’edifici històric de la cooperativa de la Vilella Baixa, entre bótes de criança, en un ambient monacal ple de poesia i història.

*Per a més informació podeu consultar el portal web del Priorat.

Foto
fotos

Autor: Aurelio L. (Lo Racó del Temple)